KiddoKitchen

Från 4 mån

Näringskoll

Bra fett för bebisar och barn

Samma fett som är bra för bebisar och barn att äta mer av, är bra för hela familjen och det är omättade fetter. Omättade fetter kommer oftast från växtriket.
Ladda ner appen gratis för fler recept, artiklar och mer information.
KiddoKitchen på App StoreKiddoKitchen på Google Play

Samma fett som är bra för bebisar och barn att äta mer av, är bra för hela familjen och det är omättade fetter. Omättade fetter kommer oftast från växtriket.

Bra oljor är raps- och olivolja, rapsolja då det innehåller mycket omega-3-fettsyror som är essentiella (=livsnödvändiga och något som vi behöver få i oss från maten), och olivolja då det innehåller stor andel omättade fetter. Ett bra tips är därför att ofta använda raps- eller olivolja när du lagar mat, eller om du vill berika ditt barns mat med extra energi. Om ni är en familj som äter veganskt eller vegetariskt och undviker fisk, är det extra värdefullt att använda rapsolja då det är ett sätt att få tillräckligt av omega-3-fettsyror. En annan källa till omega-3-fett är också linfröolja, den kan man dock inte använda till matlagning då den inte tål upphettning, men går bra som berikning.

Kolla gärna på nyckelhålsmärkningen när du väljer matfett, det visar bra fetter, och inte bara, som man kanske kan tro, produkter med lågt fettinnehåll. Rapsolja (som innehåller 100% fett!) är till exempel märkt med nyckelhålet.

Bra fetter får vi också från nötter, frön, avokado och fisk. Flytande matfetter innehåller generellt mer omättade fetter än fasta fetter, som innehåller mer mättat fett (tänk smör, kokosfett till exempel). Att begränsa mättade fetter och ersätta med mer omättade har setts minska risken för typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdom.

Senaste artiklar

Reviews

Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!

Recension av Rebecca

Rebecca

Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!

Recension av Elvni

Elvni

Tack / Slutkörd pappa

Recension av Philip

Philip

Frågor

Är KiddoKitchen appen gratis?

Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.

Tar ni fram era recept själva?

Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.

Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?

Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.

Will an english version be released in the future?

Yes! Might take some time but stay tuned :)

Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?

Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!

Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?

Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.