KiddoKitchen

Från 4 mån

Bra att veta

Så här gör du om ditt barn sätter i halsen

Rädslan för att vårt barn ska sätta i halsen är väldigt vanlig hos oss föräldrar. Vi på Life in Mind tycker inte att det ska behöva vara så! Med lite kunskap och övning kommer du som förälder veta att du kan agera om en akut situation skulle uppstå och handgreppen för luftvägsstopp är enormt effektiva. Här kommer några konkreta råd samt en handlingsplan du kan skriva ut samt ett fint erbjudande när det är dags att gå kurs.
Ladda ner appen gratis för fler recept, artiklar och mer information.
KiddoKitchen på App StoreKiddoKitchen på Google Play

Rädslan för att vårt barn ska sätta i halsen är väldigt vanlig hos oss föräldrar. Vi på Life in Mind tycker inte att det ska behöva vara så! Med lite kunskap och övning kommer du som förälder veta att du kan agera om en akut situation skulle uppstå och handgreppen för luftvägsstopp är enormt effektiva. Här kommer några konkreta råd samt en handlingsplan du kan skriva ut samt ett fint erbjudande när det är dags att gå kurs.

Dags för smakportioner! När din lilla därhemma ska börja med smakportioner är det några saker som vi vill skicka med:

  • Mat ska vara något njutbart, så sitt ner tillsammans och ha en mysig stund!
  • Introducera bitar i anpassad storlek för ditt barn. Börja smått och öka storleken och konsistensen successivt. Och kom ihåg, du känner ditt barn bäst. En del barn lär sig snabbt och en del behöver öva lite längre. Är du osäker så prata med din BVC-sköterska.
  • Det viktigaste av allt; låt alltid barnen äta under uppsikt. Sitt tillsammans med ditt barn. Det är både mysigt och förebygger onödiga risker.
  • De små barnen som börjar äta smakportioner ser ofta ut vare dag som att de ska sätta i halsen, när de övar och tränar på att tugga. Här är det bästa vi kan göra att vara lugna som föräldrar. I de allra flesta fall löser de detta själva. Det vi inte ska göra är att slita upp dem ur stolen eller själva uttrycka panik -det kan förvärra situationen

En väldigt vanlig fråga vi får från föräldrar är ”Vad sätter barn oftast i halsen/ Vad ska de inte äta?”

Vi kan inte svara på det, och om vi skulle varna för att exempelvis äppelbitar i halsen är det som oftast kommer in till akuten- då skulle era barn inte få äpple förrän de flyttar hemifrån. ;) Det är inte heller så att det är äpplet som är problemet, eller smörgåsrånet, korven, eller popcornet. Det är så olika vad barn klarar av. Vissa barn lär sig äta bra tidigt och vissa behöver lång tid att öva och träna och det är du som förälder som vet allra bäst vad ditt barn klarar av, lita på det!

När ditt barn börjar krypa/gå/springa!

I takt med att barnen blir större blir vi som föräldrar också tryggare med att de kan hantera maten, men det finns fortfarande några viktiga kom ihåg för att undvika onödiga tillbud:

  • Fortsätta sitta ner och äta tillsammans. Det är till exempel mycket större risk att sätta i halsen när man springer runt och hoppar med mat i munnen, än om man sitter ner med mamma eller pappa i sin stol och tuggar i lugn och ro.
  • Låt aldrig små barn äta i bilen när ni kör! Detta är en nyhet för många och vi vet ju hur skönt det kan vara att sysselsätta barnen med lite rån eller banan så det blir lite lugn och ro en stund. Men tänk er bara in i situationen att barnet får ett totalt luftvägsstopp mitt på motorvägen, där du kör i 110. Vad gör du då? Först ska du få stopp på bilen och kunna stanna, sen sitter barnet i baksätet, fastspänd i en bilbarnsstol… Ja, jag tror du förstår.

Frågar du mig, så ska barnet få smaka på allt, i lagom takt, storlek och konsistens. Men ställ inte fram en skål med jordnötter- som såklart är precis storleken av ett litet barns luftrör- och gå därifrån, eller låt dem springa runt. Utan ha dem under uppsikt och sitt ner tillsammans vid bordet.

Hur ska du göra?

Om olyckan är framme och barnet får ett totalt luftvägsstopp (här kan barnet varken hosta effektivt, skrika eller gråta) är det absolut viktigaste att agera direkt. Om det är ett totalt luftvägsstopp får barnet inget syre och det handlar om minuter innan han kommer tuppa av och hjärtat kommer stanna, om vi inte gör något och får ut föremålet.

Så vi kommer här förklara hur man gör, men det viktigaste av allt är att öva praktiskt! Det är det som gör skillnad i en akut situation, att det sitter ryggmärgen och ditt muskelminne, så du kan agera utan att fundera på hur det var du skulle göra.

Så efter att du läst detta får du handfasta råd i vår handlingsplan. Skriv gärna ut den och sätt upp som en påminnelse i köket.

Sen vill jag trycka på att gå en kurs i HLR och första hjälpen för barn- så du får öva praktiskt!

Tillsammans med KiddoKitchen har vi tagit fram ett erbjudande om 20% rabatt på våra kurser, antingen webbkurs med övningsdockor som du får hemskickat eller vår kvällskurs inne i Stockholm stad.

Rabattkod: KIDDO20

I handlingsplanen ser du hur man går tillväga om barnen fått ett totalt luftvägsstopp, men kom ihåg att även öva praktiskt. På våra kurser övar vi med dockor och du får även lära dig hur du gör om handgreppen inte skulle fungera och du måste påbörja HLR.

Handlingsplanen kurs med Life in Mind! Vi vill bidra till att fler föräldrar känner sig trygga och har mod att agera om olyckan är framme.

Varmt välkommen på kurs!
/Camilla Thurell
Grundare av Life in Mind
-Just dina händer kan rädda liv

Senaste artiklar

Reviews

Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!

Recension av Rebecca

Rebecca

Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!

Recension av Elvni

Elvni

Tack / Slutkörd pappa

Recension av Philip

Philip

Frågor

Är KiddoKitchen appen gratis?

Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.

Tar ni fram era recept själva?

Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.

Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?

Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.

Will an english version be released in the future?

Yes! Might take some time but stay tuned :)

Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?

Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!

Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?

Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.