KiddoKitchen

Bra att veta

Näringskoll

Salt till barn - vad gäller?🧂

De flesta brukar känna till att man ska vara försiktig med salt till barn under ett år. Men vad betyder egentligen försiktig? 🤔
Ladda ner appen gratis för fler recept, artiklar och mer information.
KiddoKitchen på App StoreKiddoKitchen på Google Play

De flesta brukar känna till att man ska vara försiktig med salt till barn under ett år. Men vad betyder egentligen försiktig? 🤔

Och är det helt fritt fram när barnet fyllt ett? 👶

När vi i dagligt tal säger salt menar vi koksalt, det vill säga natriumklorid. Uttryckt på det sättet låter det inte särskilt gott, men de allra flesta håller nog med om att salt i lagom mängd är en smakhöjare och något som de flesta uppskattar 😅

Kruxet med salt är att det är lätt att få i sig för mycket, och att det kan höja blodtrycket, något som i sin tur kan vara onödigt påfrestande för blodkärlen. Undersökningar visar att båda barn och vuxna får i sig dubbelt så mycket salt som rekommenderas.

Vad gäller för spädbarn?

Till barn under 1 år bör man inte salta maten och gärna undvika särskilt salt mat, som salta snacks, korv och liknande 🥨🌭 Men du behöver inte leta efter saltfritt bröd, smör och så vidare utan kan tänka att det är helheten som är det viktiga.

Låt gärna maten ta smak på andra sätt, med exempelvis kryddor, lök, vitlök, ingefära, olivolja och annat gott 🧄

Hur ska man tänka kring smakprover? 🥄

När du ger pyttesmå smakprov av din egen mat till din bebis spelar det ingen roll om maten innehåller salt eftersom det är så små mängder.

Vad gäller för barn över 1 år? 👧

Även om det går bra att salta maten, men var gärna lite sparsam med mängden ändå, mest för att det är bra för hela familjen att begränsa mängden salt.

Men finns det inget i salt som är bra? 🤷‍♀️

Jo, i salt finns natrium, som är ett viktigt ämne för kroppen. Men det finns också i annan mat, så de allra flesta får i sig tillräckligt med natrium utan att de behöver tänka på det.

Men salt kan också innehålla det lilla men superviktiga spårelementet jod – förutsatt att saltet är joderat ✔️

Jod behövs för ämnesomsättningen, det vill säga den process som gör att kroppen kan omvandla maten till energi, och för att barn ska utvecklas normalt. Innan salt berikades med jod i Sverige var det vanligt med jodbrist både bland barn och vuxna. Ett bra sätt att minska risken för jodbrist är att ta för vana att använda joderat salt i vardagsmatlagningen.

Andra källor till jod är fisk, skaldjur, ägg och mjölkprodukter. För bebisar bidrar bröstmjölk, modersmjölsersättning och berikad barngröt med jod 🍼

Observera att det gäller att en ammande mamma själv får i sig tillräckligt med jod för att bröstmjölken ska innehålla jod.

Senaste artiklar

Reviews

Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!

Recension av Rebecca

Rebecca

Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!

Recension av Elvni

Elvni

Tack / Slutkörd pappa

Recension av Philip

Philip

Frågor

Är KiddoKitchen appen gratis?

Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.

Tar ni fram era recept själva?

Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.

Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?

Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.

Will an english version be released in the future?

Yes! Might take some time but stay tuned :)

Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?

Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!

Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?

Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.