Får du plötsligt in mindre pengar på kontot, samtidigt som de ska räcka till mer? Blöjor, kläder, försäkringar, mat …
Småbarnsåren brukar inte direkt gå till historien som de fetaste. Samtidigt har du kanske aldrig varit lika angelägen om att kunna ställa näringsrik och bra mat på bordet som nu.
Det kan låta som en omöjlig kombination, men det finns knep att ta till!
En bra start är att se vad som redan finns hemma. Det kan låta som en självklarhet, men faktum är att vi i genomsnitt slänger runt 15 kilo mat per år och person, antingen för att den hinner bli gammal, eller för att vi slänger sånt som blir över efter middagen.
Men de där trista resterna kan bli grunden till något nytt. Barn är sällan särskilt noga med att maten de serveras ska vara en samlad rätt med eget namn, tvärtom.
Duka upp till resttapas! Kör in en plåt potatisklyftor i ugnen som en mättande och lite festlig bas.
Barn är visserligen känsligare än vuxna för bakterier och virus, men det innebär inte att man behöver vara superförsiktig med mat som passerat bäst-före-datum. Särskilt inte om den ska hettas upp till 70 grader, då de flesta eventuella sjukdomsframkallande bakterier dör.
Ägg håller till exempel ofta i flera veckor eller till och med månader längre än det datum som anges på förpackningen.
Mjölk funkar prima att t ex göra pannkaka av, även om den enligt bäst-före-datum är gammal. (Den funkar ofta fint att dricka också, men om den tagit smak av kylen är det inte så gott.)
Yoghurt håller också ofta längre än bäst-före-datum. Våga lukta och smaka dig fram!
Men se upp med färsk kyckling, kött, fisk och annan mat som är märkt med sista förbrukningsdag – den bör slängas eftersom den kan vara ohälsosam att äta.
Men det är inget som hindrar att du fryser in den på sista förbrukningsdagen och tinar och tillagar den längre fram.
Så, nu har du koll på vad som redan finns hemma och vad som kan användas även om den enligt förpackningen gått ut.
Nästa steg är att välja vad du ska handla hem. Satsa gärna främst på sånt som ger mycket näring för pengarna och låt den maten vara basen: potatis, ägg, morötter, havregryn, mjölkprodukter, baljväxter och krossade tomater, till exempel.
Och glöm inte frysdisken, där finns mat som är minst lika näringsrik som den färska, som gröna ärtor, haricots verts, broccoli, blomkål och frysta bär.
Frysta grönsaker passar förstås inte i alla rätter, men i krämiga soppor och såser, i lasagne och paj gör de sig fint.
En av de bästa och billigaste järnkällorna är blodpudding. Perfekt att alltid ha i kylen och servera när det är ont om tid!
Att handla smart innebär också att fundera över hur man själv fungerar i affären. För vissa passar det bäst att storhandla en gång i veckan, för andra är det bättre att utgå från det som finns hemma och bara ströhandla resten.
Eller gå till affären och se vad de har till extrapris och laga mat utifrån det. Förutsatt att man inte är så impulsiv att man köper mer än man behöver vid varje besök kan det funka hur bra som helst.
Det finns inget som säger att det bästa för ”alla” är att storhandla. Däremot verkar det smart att inte gå till affären hungrig.
Då spenderar människor i genomsnitt 60 procent mer på icke-mat, som godis, glass och kakor, jämfört med när de handlar mätta och belåtna.
Kött, fisk och kyckling kostar ofta mer än mat från växtriket, oavsett om de är färska eller frysta. Genom att dryga ut kött eller fisk i vissa rätter, och byta ut helt i andra, går det att få till en balans där du får smak och näring till ett rimligt pris.
En köttfärssås kan till exempel antingen drygas ut med rotfrukter och baljväxter, eller göras helt vegetarisk, exempelvis på linser.
En fördel när en liten del kött eller fisk finns med i en rätt är att upptaget av näringen i de växtbaserade ingredienserna ökar.
Fördelen med att dryga ut kötträtter med grönsaker och baljväxter är att innehållet av fibrer, näring, antioxidanter och andra skyddande växtämnen ökar. En win-win med andra ord!
Skriv ner prisvärda rätter och recept så att du kommer ihåg vad som fungerat förr när minnet är blankt och du behöver laga något nu, nu, nu. Fråga gärna andra om deras bästa tips – det finns många som är i samma situation.
Det finns stora pengar att spara på att laga det mesta av bebis- och barnmaten själv. Särskilt om man jämför hemlagad mat med klämmisar – de ger minst näring för pengarna.
Det finns en hel del du kan göra för att få till godare och näringsrikare mat, utan att det kostar något extra:
- Om du har en gjutgärnsgryta, använd den när du lagar soppor och grytor med syrliga ingredienser, som krossad tomat, vinäger eller citrusfrukter. Då frigörs järn från gjutjärnsgrytan, som en extra järnberikning till maten.
- Låt gärna gul lök få tillräckligt med tid i pannan. Om inget annat anges, låt den steka länge på svag värme så att den blir glansig, inte bränd – då hinner smakerna utvecklas och hela måltiden får ett större smakdjup.
- Väck liv i de kryddor du använder. Kardemumma och peppar av olika slag smakar mycket mer om de dras genom en kvarn eller mortlas.
Torkade örtkryddor kan gärna smulas i handen innan de strös över maten. Kryddor som mald torkad koriander, spiskummin och olika curryblandningar kommer bäst till sin rätt om de får vara med från start, i tillräckligt mycket olja och lagom temperatur så att de inte bränns vid.
- Tänd ljus, sätt på musik och duka trevligt, oavsett om det är en enkel rätt eller något lyxigare som står på menyn – en simpel linssoppa kan kännas som en festmåltid om den serveras med ett gott bröd, stämningsfull musik och ett par ljus på bordet (på rejält avstånd från långa barnarmar).
Låt inte priset på maten bestämma lyxkänslan!
Det är lätt att tro att multivitamindryck eller färgglada färskpressade juicer ger näring som barnet behöver, men det handlar främst om vattenlösliga vitaminer som både barn och vuxna brukar få i sig alldeles tillräckligt av ändå.
Så fokusera på vatten som dryck – det är bäst för både hälsan och tänderna, och klart billigast. Vi har lyxen att bo i ett land med rent, klart vatten direkt ur kranen. Ta vara på det!
Lägg överblivna rester i genomskinliga burkar i kylen – då är det lättare att komma ihåg dem innan de blivit gamla och tråkiga. Rester av en soppa kan bli basen till en pastasås.
Överbliven pastasås kan i sin tur bli grunden till en gryta eller lasagne. Rester av grönsaker kan mixas till en pesto tillsammans med nötter eller frön och olja.
Kött, fisk och kyckling kan bli fyllning i en omelett. Det torra brödet kan tärnas och stekas till knapriga krutonger, och så vidare.
I bästa fall sparar du inte bara pengar utan även tid – och smak! – på att laga mat med rester.
Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!
Rebecca
Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!
Elvni
Tack / Slutkörd pappa
Philip
Är KiddoKitchen appen gratis?
Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.
Tar ni fram era recept själva?
Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.
Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?
Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.
Will an english version be released in the future?
Yes! Might take some time but stay tuned :)
Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?
Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!
Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?
Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.