KiddoKitchen

Buljong under 1 år, fel information?

Ladda ner appen gratis för fler recept, artiklar och mer information.
KiddoKitchen på App StoreKiddoKitchen på Google Play
Buljong under 1 år, fel information?

Hej! Jag undrar varför det står i alla recept med buljong att buljong BÖR uteslutas under ett år?


Enligt BVC och ny forskning så är det inte alls farligt att laga mat med buljong. Det ända man inte ska göra är ju att eftersalta? Mat ska smaka även för bebisar, och för att lyfta smakerna behövs ju lite salt… Dessutom hur mycket av dendär buljongen får bebis i sig i det stora hela om man gör en stor gryta? 🤔

Bild för L

L

2023-06-19 14:54

Svar: Buljong under 1 år, fel information?

Hej och tack för din fråga.

Rekommendationen är att inte salta maten till barn under 1 år. Vi har valt att skriva att buljong och sojasås inte bör ges till barn under 1 år, då det trots allt är något salt som man tillsätter till maten. Det finns också redan salt i många livsmedel, som bröd, ost, korv, matfett, färdigmat med mera, så därför blir det lätt mycket salt ändå. Att inte krydda med just buljong blir då ett sätt att minska saltet totalt sett.

Det finns också en ny artikel om salt här i appen.Bild för Ylva

Ylva

2023-06-19 18:54

Svar: Buljong under 1 år, fel information?

Såklart det finns salt i det mesta man inte gör från grunden. Men spelar ju ingen roll om man kryddar med andra goda kryddor för maten kommer ändå inte vara god om man inte har LITE salt dvs buljong. Det jag menar är att i det stora hela gör inte EN buljongtärning någonting om man gör en stor gryta. En buljong är dock mycket om man tänker att den täcker en portion.


Min lilla vände bort huvudet när jag testade att laga mat utan buljong dvs noll salt, då kryddade jag med olika andra kryddor men hon ville inte ha (detsamma gäller vänner med barn som upplevde samma sak). Ska jag vara ärlig smakade det faktiskt inte ens gott… Sen sa BVC att det INTE gör någonting att man lagar mat med buljong. Utan istället tänker på det stora hela att tex inte eftersalta som vi oftast gör vi vuxna.


Det jag vill med mitt inlägg är att det är inte är FARLIGT som man lätt kan tro när det är en röd text där det står att det bör undvikas. Men vill vi ha barn som tycker mat ska vara gott och vill äta eller inte det är ju den stora frågan?


Bild för L

L

2023-06-20 07:23

Svar: Buljong under 1 år, fel information?

Hej igen,

Vi följer de allmänna riktlinjerna som säger att barnets mat inte ska saltas det första året (riktlinjerna för barnhälsovården/rikshandboken BHV), därför skriver vi som generellt råd att det bör undvikas, men det är klart att det är upp till var och en att bedöma helheten och vilka mängder det blir utifrån sitt barn.Bild för Ylva

Ylva

2023-06-20 08:15

Reviews

Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!

Recension av Rebecca

Rebecca

Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!

Recension av Elvni

Elvni

Tack / Slutkörd pappa

Recension av Philip

Philip

Frågor

Är KiddoKitchen appen gratis?

Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.

Tar ni fram era recept själva?

Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.

Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?

Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.

Will an english version be released in the future?

Yes! Might take some time but stay tuned :)

Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?

Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!

Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?

Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.