KiddoKitchen

Fråga från Ej

Ladda ner appen gratis för fler recept, artiklar och mer information.
KiddoKitchen på App StoreKiddoKitchen på Google Play

Han äter allt när kommer t godis, snacks och till bakverk men mat är några få saker han äter. Vill inte prova nya saker i matväg utan bestämt sig de inte är gott. Hur får man honom och prova lite nytt?

Bild på Ej

Ej

Hej Ej!


Det här tror jag många känner igen! Barn föds med en förkärlek för fett, sött och i viss mån för salt, och en skepsis mot syrliga och beska smaker. Godis, snacks och kakor är ofta just söta, feta och lite salta och uppskattas därför ofta från första tuggan. Annat, däremot, behöver barnet lära sig att acceptera och på sikt gilla, genom att provsmaka om och om igen. Men det kan krävas lite tålamod (ibland mycket!) för att få med dem på tåget.

En annan sak som krånglar till allt lite, är att barn från ungefär 1,5-årsåldern går in i en lite petigare fas, när de gärna vill känna igen det de äter. Precis som de medfödda smakpreferenserna är det en kvarleva från tiden när vi hade hela naturen som skafferi. Då var det bra att inte stoppa i sig vadsomhelst, utan lära sig känna igen det som var ätbart, grej efter grej. Min erfarenhet är att många barn har lättare för att våga provsmaka blek, stärkelserik mat, till exempel pasta och pannkaka, som ser lika ut från en gång till en annan. Lyckligtvis finns det en hel del näring i mat som barn väljer under den petiga perioden, men man kan ju vilja hjälpa dem på traven! Här är några tips, som kanske kan låta självklara, men tänk gärna igenom dem ett par varv och testa. Det är ingen quick-fix, men kan bidra till matglädje på sikt:


1. Sätt ett tillräckligt hungrigt barn vid bordet. Det kan till exempel behöva gå 2-3 timmar från mellis till middag för att barnet ska ha hunnit få upp aptiten igen. Barn avstår ofta från att äta om de inte är hungriga, och det är ju egentligen bra. Därför gäller ”timing is everything” i högsta grad här.

2. Se till att det finns åtminstone en eller ett par saker på bordet som ditt barn känner igen och kan äta sig mätt på. Det behöver inte vara en komplett måltid, utan det viktiga är vad barnet äter under längre tid, som veckor, månader och år.

3. Komponera gärna måltiden utifrån tacomodellen, dvs bygg å med annat du gillar och på sikt vill att barnet lär sig upskatta. Gärna i olika skålar, inte hopblandat, så att barnet får en chans att provsmaka om lusten infinner sig.

4. Ä tillsammans med ditt barn och visa att det är gott och bra! Föräldrar har i alla tider varit sina barns viktigaste förebilder.

5. Försök att fokusera på ditt barns ansikte, inte på vad barnet har på tallriken. De flesta barn gillar uppmärksamhet och matbordet är en perfekt plats, eftersom ni sitter i jämnhöjd. Prata om något ditt barn tycker är intressant, skratta ihop – och försök att inte truga och pressa eller på annat sätt visa hur jättegärna du skulle vilja att ditt barn äter mer varierat. Ditt barn har hela barn- och ungdomen på sig att lära sig äta mer än pasta och pannkaka (eller vad det är som just ditt barn lärt sig gilla)!


Lycka till!

Hälsningar Sara Ask, leg dietist

Bild på Sara

Sara

Dietist @ KiddoKitchen

Reviews

Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!

Recension av Rebecca

Rebecca

Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!

Recension av Elvni

Elvni

Tack / Slutkörd pappa

Recension av Philip

Philip

Frågor

Är KiddoKitchen appen gratis?

Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.

Tar ni fram era recept själva?

Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.

Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?

Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.

Will an english version be released in the future?

Yes! Might take some time but stay tuned :)

Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?

Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!

Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?

Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.