KiddoKitchen

Fråga från Julia

Ladda ner appen gratis för fler recept, artiklar och mer information.
KiddoKitchen på App StoreKiddoKitchen på Google Play

Har en väldigt (!!!) aktiv tjej, nu 10-månader. Hon har, sedan ca 6 månaders ålder, alltid velat gå omkring hållandes i våra händer. Sedan några dagar tillbaka går hon utan handtag. Dvs, ”alltid” gjort av med mycket energi. Hon är dock väldigt liten i maten, äter väldigt sällan mer än ca 1/2 dl per måltid. Vi får knappt mata henne, utan det är plockmat som gäller. Hennes viktkurva har börjat plana ganska rejält (väger nu 8410 och är 72 cm) och BVC råder oss till att ge extra energität mat. Allt hon stoppar i sig måste vara energitätt. De gav mig rådet att laga all mat på vispgrädde samt ge efterrätt i form av vispgrädde och bär. Vad kan jag göra mer, för att få i henne extra mycket energi? Kan det vara skadligt med för mycket vispgrädde till en bebis? Jag ammar fortfarande (ca 3 gånger/dag), oftast som ”mellanmål”. Bör jag byta ut detta till något annat, eller är bröstmjölken ändå tillräcklig? Hon äter även fortfarande på natten, ca 2 gånger. Bör vi fasa ut det för att öka hennes aptit dagtid, funkar det så?

Bild på Julia

Julia

Hej Julia och tack för din fråga. När barnen är mycket aktiva, kryper och/eller går börjar de göra av med mer energi och viktkurvan kan plana av mot tidigare. Det är ett bra råd att fokusera på energität mat, grädde är energitätt, men det finns fler saker att ta till, jag tänker på rapsolja som egentligen är mer energitätt och som också är mer hälsosamt både på kort och lång sikt. Vispgrädde innehåller 40% fett mot 100% i rapsolja. Om ni inte redan gör det, berika den mat hon får med 1 tsk rapsolja till 1 dl mat. Gillar hon smörgås? I så fall kan man ge det som mellis med t ex mandelsmör/jordnötssmör, som ger mycket energi. Ni kan också prova att göra egna energirika smoothies med frukt, fet yoghurt och någon tesked rapsolja.

Gällande nattätande, så är min erfarenhet att då man minskar/tar bort det så ökar aptiten dagtid. Särskilt kan det öka aptiten vid frukosten. Amningen dagtid kan du absolut fortsätta med, bröstmjölken innehåller mycket som är värdefullt för din bebis.

Slutligen tycker jag också att du kan be om att få remiss till dietist för att få ännu mer skräddarsydda råd till just er! Lycka till, mvh dietist Ylva

Bild på Ylva

Ylva

Dietist @ KiddoKitchen

Reviews

Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!

Recension av Rebecca

Rebecca

Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!

Recension av Elvni

Elvni

Tack / Slutkörd pappa

Recension av Philip

Philip

Frågor

Är KiddoKitchen appen gratis?

Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.

Tar ni fram era recept själva?

Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.

Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?

Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.

Will an english version be released in the future?

Yes! Might take some time but stay tuned :)

Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?

Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!

Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?

Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.