KiddoKitchen

Fråga från Matilda

Ladda ner appen gratis för fler recept, artiklar och mer information.
KiddoKitchen på App StoreKiddoKitchen på Google Play

Hej fina KiddoKitchen!


Jag har en fråga sunt socker/sötsaker men också hel/halvfabrikat.


Jag vill anse mig som medveten med det jag erbjuder sonen, lagar det allra mesta från grunden med små undantag ( typ bröd, pålägg, pesto, gröt osv) köper vi färdigt.


Vi har också inte introducerat fika med rent socker så som bullar, glass, kakor osv, utan ger näringsrika mellanmål. Inte heller har jag gett han typ korv, pommes, färdigrätter för att ge exempel, ännu.


Min fråga är egentligen om det kan bli för ”strikt”? Förstår att man inte måste ha vitt socker, halvfabrikat osv. Men hur tänker ni att man kan förhålla sig till det på en sunt sätt? Och hur tänker ni rundt detta mtp ålder?


Jag tror att många (inkluderat mig själv!) läser väldigt mycket (finns så mkt info tillgänglig hela tiden nu.. 😅) om vad barnet behöver näringsmässigt att det kan bli lite mkt press i en annars hektisk tid.


Ibland vill man ju bara känna att det är okej att erbjuda en helt vanlig våffla.. inte nödvändigtvis en superduper med havregryn & banan ☺️

Bild på Matilda

Matilda

Hej Matilda!

Det är en jätteviktig och intressant fråga du ställer! En av mina hjärtefrågor, faktiskt. Det korta svaret är: du kan utan att tveka ge en helt vanlig våffla! Att hela tiden tänka att allt ska vara det allra bästa ur näringssynpunkt kan inte bara bli utmattande i längden utan även förta lite av matglädjen för både barn och vuxna. (Beroende på vem man är förstås – den som tycker att det näringsrikaste även är det allra godaste och enklaste är undantaget i det resonemanget.)

Men om vi börjar med det söta. För ett så litet barn som en 16-månaders är det jättebra att ligga lågt med godis, glass och kakor, dels eftersom det är sånt som sällan bidrar med särskilt mycket näring, dels för att det inte erbjuder någon som helst smakträning eftersom det redan passar perfekt ihop med barnets förprogrammerade smaksinne, det som redan från dag ett uppskattar sött och fett, och framöver även i viss mån salt. När man är så liten att man inte hunnit fatta att godis och kakor finns är det toppen om frukt och bär får vara de främsta källorna till sött. De bidrar ju även med vitaminer, mineraler och fibrer – perfekt för en liten (och för oss stora också, förstås).

Samtidigt är det ingen panik om ett litet barn råkar få smaka något av det där allra godaste heller. Särskilt om det finns äldre syskon brukar det vara svårt att hålla hårt på det där, och då är det viktiga att det inte blir några mängder, så att barnet regelbundet äter sig mätt på den typen av näringsfattiga grejer.

Men – och här kommer det jag tycker är både viktigt och intressant: i takt med att ens barn växer och blir medveten om att t ex godis och glass finns, ser jag stora poänger med att gå från att undvika det mer eller mindre helt, till att skapa för barnet förutsägbara ramar kring det där godaste. Fredagsglass, lördagsgodis, någon mysig fikatradition efter förskolan ibland osv. Allt samtidigt som man håller matmiljön hemma så sund och näringsrik som möjligt. Jag brukar själv se till att bara ha sånt hemma som jag vill att jag och mina barn äter ofta, som mat, frukt och grönsaker. När det är dags att äta chips, godis eller fika fixar jag fram det i stunden. Fördelen med att inte ha det hemma till vardags är att det blir mycket lättare att låta bli. Dessutom framstår t ex fruktskålen mycket intressantare om det inte finns något *ännu godare* hemma, även om det är undangömt i en låda. Fördelen med att tillåta godis, glass och kakor efter en rutin som är förutsägbar för barnet är att man ökar chansen att det inte blir alltför laddat. Det finns forskningsstudier som visar att barn som aldrig eller nästan aldrig erbjuds sånt blir som besatta de enstaka gånger som tillfälle bjuds, t ex på barnkalas. Det verkar med andra ord som att uttrycket ”förbjuden frukt smakar bäst” stämmer här. Och visst vill vi hjälpa våra barn till ett så avslappnat förhållande till allt det där goda som vi äter just för att det är gott, och inte nödvändigtvis för att kroppen rent näringsmässigt behöver det. Världen utanför hemmet är ju långtifrån sockersanerat, och förr eller senare är barnet tillräckligt stort för att röra sig ute i den. (Det går fortare än man tror!)

När det gäller helfabrikat, som färdiga köttbullar, fiskpinnar, korv och falafel tänker jag att det kan vara perfekta grejer att ha i frysen och plocka fram under dagar när man har mindre tid och ork att laga mat från grunden. Ur min synvinkel är det viktiga att komponera maten så att det ändå finns t ex grönsaker att välja, om barnet vill det. Det behöver inte vara mer avancerat än gröna ärtor (direkt från frysen brukar vara poppis!), tunna morotsstavar eller krisiga paprikaringar. Den här typen av produkter innehåller ofta ungefär lika mycket näring som hemlagade, så det kan ändå bli en riktigt bra måltid. Pommes utgör en liten egen kategori, eftersom det med sitt innehåll av fett, salt och stärkelse är så högbelönande mat, lite som chips och annat snacks. Det skulle jag inte rekommendera som vardagsmat, men samtidigt inte heller se som ”aldrig-mat”. Över lag tänker jag att det är bra att försöka påminna sig om att inget är så nyttigt att det är bra att äta hela tiden och inget så ohälsosamt att det är bra att äta jämt. Hälsa varken skapas eller förstörs av enstaka ingredienser eller livsmedel. Det viktiga är vad man serverar och äter oftast. Och att man kommer ihåg att mat och ätande är så mycket mer än ett uppfyllt näringsbehov. En trevlig och god stund, en förmedlan om att inget är förbjudet, men att det finns mat som passar bra att äta ofta och annat som passar bättre sällan. Det är sannerligen mycket att tänka på för dagens moderna förälder men jag tror att du redan är på väldigt god väg!

Stort lycka till på den fortsatta matresan!

Hälsningar Sara Ask, leg dietist


Bild på Sara

Sara

Dietist @ KiddoKitchen

Reviews

Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!

Recension av Rebecca

Rebecca

Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!

Recension av Elvni

Elvni

Tack / Slutkörd pappa

Recension av Philip

Philip

Frågor

Är KiddoKitchen appen gratis?

Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.

Tar ni fram era recept själva?

Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.

Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?

Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.

Will an english version be released in the future?

Yes! Might take some time but stay tuned :)

Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?

Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!

Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?

Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.