KiddoKitchen

Fråga från Matilda

Ladda ner appen gratis för fler recept, artiklar och mer information.
KiddoKitchen på App StoreKiddoKitchen på Google Play

Hej, först och främst tack för att denna tjänsten finns, när bvc tyvärr inte är till mkt hjälp.. beklagar på förhand att det blev lite långt.. :)


Min pojke blir nu 10 mnd. Han äter köpegröt + frukt (ibland macka också) till frukost. Lunch och middag mat. Olika mängd varje gång och en kombo av burk/hemmagjord. Där mellan är det lite olika om han får mellanmål/kvällsmål.


Han ammar fortfarande en del morgon, (1-2 små flaskor dagtid med pappa) oftast en amning på eftermiddag och sen igen innan nattning (och ibland en del natt hehe..) Jag har förstått att det vid denna ålder är ok med amning som mellanmål, alltså inte mat? När bör mellanmål/kvällsmål med fast föda vara ”fast” på måltidsplanen?


Och vad är ev ett bra mellanmål med/utan amning?


Jag har ett önske om att ta bort flaskorna på förmiddagen (sluta pumpa). Är detta för tidigt?


Och när det gäller gröt, han får det fast varje morgon - är detta lite varierande? Tkr det är läskigt att skulle erbjuda annat mtp järn, och det är väl rekommendationen att ge köpegröt, men hur länge brukar man säga att det är en bra att ge dom detta? Och går det bra varje dag? Han gillar den som tur är :) Känns bara lite varierande ibland!


Annars har vi börjat med en del mjölkprodukter i matlagning, går detta fint? För eks grädde, grekisk yoghurt osv. Kall sås till fisk var mer spännande än fisken ;)


När det kommer till salt, så saltar vi inte hans mat - men en del saker, för ex köpt bröd och vissa pålägg (leverpastej) innehåller ju lite salt, går det bra? Och när kan han börja att våran ”normalt” saltade mat? Vi vil gärna att han äter mestadels detsamma som oss framöver :)

Och dom behöver väl lite salt dom också?


På förhand tack,

Matilda

Bild på Matilda

Matilda

Hej Matilda!

Så roligt att du gillar den här tjänsten. Vi gillar alla era frågor, så tack för ditt mail!

Först och främst: vilken varierande meny din son får. Det låter som att ni är på helt rätt väg! Jag kan förstå att det känns ensidigt att ge samma gröt varje morgon men handen på hjärtat är det lite så vi vuxna gör också - äter samma frukostmat varje dag, men varierar lunch och middag. Det du skulle kunna testa är att ibland servera andra grötar, för att låta din son vänja sig vid andra konsistenser än just den köpta grötens. Grahamsgrynsgröt och havregrynsgröt är exempel på två näringsrika hemlagade grötar. Om någon av dem på sikt blir en ny favorit skulle du kunna järnberika på egen hand genom att tillsätta ett par teskedar finsmulat blodpaltbröd per portion. (Det kan låta osmakligt men jag själv, som egentligen inte äter kött, känner inte smaken av blodpaltbrödet när det tillsatts i gröten.) Men, det är heller ingen brådska att byta ut den köpta gröten. Det är bra att åtminstone upp till två års ålder ge en järnberikad gröt, köpt eller hemlagad, eftersom det är en så smidig källa till järn.


Du har så smått börjat ge mjölkprodukter och det är också helt i sin ordning. Det kan vara bra att låta barnet vänja sig vid smakerna på mjölk, yoghurt och fil - särskilt de syrliga naturella smakerna som inte är lika självklart att de gillar direkt. Det viktiga är att det inte blir stora mängder av barnets energibehov som täcks av mjölkprodukter eftersom de är så fattiga på järn. Samtidigt är mjölkprodukterna rika på mycket annan näring, så toppen att introducera det precis som du gör. En skvätt mjölk till gröten, gräddfil som kall sås, yoghurt till mellis, kanske tillsammans med lite frukt. Samma sak med salt: det låter som att ni är inne på helt rätt spår. Undviker att salta men tillåter en del salta livsmedel. Det är perfekt! (Det stämmer att små barn också rent näringsmässigt behöver en del salt, men faktum är att det finns tillräckligt i bröstmjölk, gröt och annan bebismat, så det utöver är inget man ”måste” ge - men heller inget som blir farligt på något sätt.)


Apropå mellanmål! Det är inget som hindrar att du byter ut ett eller två amnings/bröstmjölks-mellanmål mot annan mat nu, men heller inget som hindrar att ni fortsätter som nu. Bröstmjölk kan gärna vara en del av barnets mat, till exempel som mellanmål, under hela andra levnadsåret också, och längre för den som vill. Vissa dagar kanske det ena passar bättre och andra dagar något annat, beroende på om du är hemma eller inte. Jag kan förstå om det börjar kännas segt att pumpa!


Alternativa mellanmål kan vara lite allt möjligt som ger en lagom skjuts med energi mellan huvudmålen, utan att ge så mycket så att aptiten på vanlig mat försvinner. Banan (mosad eller skuren på längden i stavar), ägg, yoghurt + fruktpuré, avokado, bebismacka med kanterna avskurna och något smörigt på toppen så att brödbitarna lätt glider ner, till exempel. Ta gärna en titt i vår receptbank för att få inspiration på mat som passar i sin sons ålder!


Det som är bra att tänka på om ni drar ner på mängden bröstmjölk är att försöka intressera sonen för vatten, så att vätskeintaget inte plötsligt blir mycket lägre. För att magen ska fungera optimalt behövs tillräckligt med vätska. Servera vatten i flaska, pipmugg eller kopp till varje måltid och erbjud mellan måltiderna om du har en känsla för att han är törstig. Till exempel om han med lystet följer dina rörelser när du dricker.


Hoppas det var svar på dina frågor! Annars, skriv igen.


Lycka till!

Önskar Sara Ask, leg dietist

Bild på Sara

Sara

Dietist @ KiddoKitchen

Reviews

Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!

Recension av Rebecca

Rebecca

Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!

Recension av Elvni

Elvni

Tack / Slutkörd pappa

Recension av Philip

Philip

Frågor

Är KiddoKitchen appen gratis?

Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.

Tar ni fram era recept själva?

Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.

Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?

Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.

Will an english version be released in the future?

Yes! Might take some time but stay tuned :)

Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?

Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!

Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?

Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.