KiddoKitchen

Fråga från Josefin

Ladda ner appen gratis för fler recept, artiklar och mer information.
KiddoKitchen på App StoreKiddoKitchen på Google Play
Ätsvårigheter

Hej, har du något tips ?

Hur lär man en nybliven ettåring att äta själv med antingen händer eller bestick? Och att tugga i sig rimliga bitar?


Har en historia av kväljningar och rejäla kräkningar så det vid typ varje intag av föda (och ännu någon gång i veckan) klarar inte att bita själv då han tuggar för stort och sätter i halsen=kräks så jag delar i små bitar eller ger puré. Han är inte intresserad av plockmat som erbjuds till honom, kan dra i min tallrik men när något närmar sig honom vänder han sig och all mat jag matar med måste jag göra i kombination med distraktion/muta. Utom majskrokar som han älskar.

Han kunde hålla och äta majskrokar runt 7-8 mån ålder men sedan har jag hållt den åt honom och nu äter han inte ens det själv oavsett om den ligger i 30 min på brickan slänger han ner den eller pillar lite på den, men öppnar munnen direkt om jag plockar upp den.

Han börjar fsk i augusti och börjar bli lite stressad då han även gått från -1 till -3 kurvan trots att han nu äter så energitätt som jag bara kan och få i honom aå mycket jag kan så håller han vikten dåligt, och har inte råd att tappa mer vikt på förskolan där dom dessutom serverar vanlig mat och inte så näringstätt som jag gör... hört att många förskolor låter barnen gå utan mat om dom inte äter, och i detta fall är han nog en av de barn som kommer ha svårt med maten även på fsk.

Vi har haft dietist och bumkontakt men de tar det inte på allvar / följer inte upp.

Bild på Josefin

Josefin

Hej Josefin och tack för din fråga. Det låter väldigt konstigt att BUMM inte tar det på allvar, kan ni få kontakt med en annan BUMM? Jag undrar också om ni fått logopedkontakt, då du beskriver en historik med kväljningar? Kan du höra med BVC ifall ni kan få remiss? Förskolor brukar vara förstående och anpassa maten vid behov, t ex om han behöver hjälp med att dela maten mer eller att det ska tillsätta extra fett i maten. Det låter som att ni har en tuff situation och det måste vara jobbigt att behöva söka hjälp på nytt, men jag tycker det låter som att ni ska göra det. Läkare kan också hjälpa till med intyg till förskolan om maten ifall det skulle behövas.

Mvh dietist Ylva

Bild på Ylva

Ylva

Dietist @ KiddoKitchen

Reviews

Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!

Recension av Rebecca

Rebecca

Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!

Recension av Elvni

Elvni

Tack / Slutkörd pappa

Recension av Philip

Philip

Frågor

Är KiddoKitchen appen gratis?

Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.

Tar ni fram era recept själva?

Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.

Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?

Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.

Will an english version be released in the future?

Yes! Might take some time but stay tuned :)

Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?

Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!

Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?

Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.