KiddoKitchen

Fråga från Victoria

Ladda ner appen gratis för fler recept, artiklar och mer information.
KiddoKitchen på App StoreKiddoKitchen på Google Play

Hej, har en liten tjej vars mage lätt blir förstoppad när hon får prova ny mat, mycket magknip och svårt med bajset. Hon har hittills ätit Sempers gröt, en puré som jag gjort av potatis, kyckling och morot men inga kryddor i även en likadan med vit fisk. Vad vågar jag ge, känns som allt stoppar upp hennes mage bara, hur ska jag tänka?

Bild på Victoria

Victoria

Hej Victoria!


Det här med bebismagar som krånglar är mer regel än undantag. Samtidigt kan det hos vissa finnas medicinska orsaker till krånglet, och därför är det alltid bra att bolla med barnets sköterska på BVC. I vissa fall kan till exempel komjölksproteinallergi leda till magknip och hård mage.


För många barn innebär övergången från bröstmjölk eller modersmjölksersättning att magen krånglar i början. En av orsakerna kan vara att bebisen får i sig mindre vätska än tidigare, i takt med att det blir mindre bröstmjölk eller modersmjölksersättning. Därför är det bra att alltid försöka erbjuda dryck: vatten till exempel, eller bröstmjöl eller modersmjölksersättning efter maten (eller under måltiden). Frukt och fruktpuré innehåller också en hel del vätska.


En annan anledning är att det kan bli för lite fibrer. Både brösmjölk och modersmjölksersättning innehåller särskilda fibrer som hjälper till att motverka hård mage. De innehåller även laktos, som har liknande effekt. Lämpliga fibrer i matväg för en liten mage är till exempel päron, aprikospuré, grönsakspuré och havre – allt serverat tillsammans med vätska för bästa effekt.


Sedan kan det vara bra att veta att för en bebis tar det ett tag att vänja sig vid att det inte längre går lika lätt att bajsa som under de första levnadsmånaderna när bebisen bara levt på bröstmjölk eller modersmjölksersättning. Det kan ta ett tag att arbeta upp musklerna, lära sig att krysta och inte bli rädd för den nya konsistensen.


Det skrivs en hel del om mat som är stoppande, men faktum är att det finns få vetenskapliga belägg för den typen av ”husmorsvarningar”. Mitt råd är därför att inte utesluta så mycket utan prova er fram, ständigt med vätska i åtanke och i dialog med BVC.


Lycka till!

Hälsningar Sara Ask, leg dietist

Bild på Sara

Sara

Dietist @ KiddoKitchen

Reviews

Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!

Recension av Rebecca

Rebecca

Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!

Recension av Elvni

Elvni

Tack / Slutkörd pappa

Recension av Philip

Philip

Frågor

Är KiddoKitchen appen gratis?

Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.

Tar ni fram era recept själva?

Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.

Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?

Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.

Will an english version be released in the future?

Yes! Might take some time but stay tuned :)

Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?

Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!

Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?

Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.