Hej! Har en son som blir 9 månader om några dagar. Han har slutat amma och vill enbart ha flaska ibland, så därför behöver han få i sig mer mat. Han är liten för sin ålder också. Nu har han börjat knipa med munnen och är inte lika matglad så får inte i honom mycket alls. Vad kan jag göra? Verkar som puréer går lättare ner. Vad kan jag göra för frukost, lunch och middag istället för att ge gröt?
Gärna något enklare då det tar otroligt på krafterna att kämpa igenom varje matning. Bör jag även vara orolig? Han är pigg och glad i övrigt.
Nathalie
Hej Nathalie!
Toppen att din son är pigg och glad - det är ett mycket bra tecken på att allt är som det ska, även om han inte är särskilt sugen på mat. Om livet tar mycket på krafterna just nu för dig tycker jag du ska botanisera bland den köpta barnmaten och se om det finns sorter där som kan intressera din son - det finns massor där som är bra. Du kan servera både de släta puréerna som finns för yngre barn än din son och 8-månadersburkarna som brukar vara grövre. De för yngre barn har endast annan konsistens, näringsmässigt är de lika lämpliga för ditt barn även om han är äldre.
En annan variant är att ge av den mat du äter - det allra mesta utom några fåtal saker (honung, gröna bladgrönsaker, hela nötter) går att ge till en bebis, förutsatt att konsistensen anpassas. Säg att du äter en gryta, soppar eller gratäng av något slag. Om möjligt kan du ta undan en portion till ditt barn innan du saltar och sedan anpassa konsistensen, t ex mixa om det är vad som funkar bäst. Men över lag tror jag på att erbjuda flera olika konsistenser, smaker och färger på maten som ditt barn kan ta för sig av på egen hand. Mjuk stavformad mat enkel att hålla i handen och föra till munnen, t ex ugnsbakad lax, potatis, kokt broccoli eller blomkål. Kanske tycker han om en klick aioli, pesto eller annan god röra på - de bidrar både med smak och energi.
Något annat som är relativt enkelt att göra är äggröra. Krämig och god och full av näring. Serveras gärna med kokt potatis eller potatismos och mjuka grönsaker, som avokado eller kokta morotsstavar.
Gillar din son inte gröt, eller hur kommer det sig att du inte vill ge det? Eller så missförstår jag dig - kanske är det så att du ger gröt men vill ha mer inspiration. Om gröt funkar är det toppen att ge en eller ett par gånger om dagen - särskilt om du ger den köpta berikade barngröten eller om du kokar egen och järnberikar med t ex mortlat tunnpaltbröd. 2 tsk mortlat tunnpaltbröd per grötportion brukar vara lagom.
När ett barn kniper ihop munnen och inte verkar särskilt sugen på mat är det bra att ta upp frågan med sköterskan på BVC också, som kan ge individanpassade råd utifrån barnets tillväxtkurva och avgöra ifall man behöver utesluta matallergi av något slag. Men ofta är det ett helt naturligt led i att barnet vill bli en mer självständig ätare.
Stort lycka till!
Hälsningar Sara Ask, leg dietist
Sara
Dietist @ KiddoKitchen
Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!
Rebecca
Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!
Elvni
Tack / Slutkörd pappa
Philip
Är KiddoKitchen appen gratis?
Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.
Tar ni fram era recept själva?
Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.
Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?
Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.
Will an english version be released in the future?
Yes! Might take some time but stay tuned :)
Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?
Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!
Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?
Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.