KiddoKitchen

Fråga från Sandra

Ladda ner appen gratis för fler recept, artiklar och mer information.
KiddoKitchen på App StoreKiddoKitchen på Google Play

Hej kan du ger till mig Idee vad ska jag laga för min son med en känslig magen, diarré m.m

Bild på Sandra

Sandra

Hej Sandra!

Ja, det här med små känsliga barnmagar kan vara knepigt. Ibland är det bara just en känslighet det rör sig om, eller att barnet fått lös mage i samband med en förkylning eller annan tillfällig infektion. Ibland ligger något annat i botten, som till exempel en allergi mot något i maten. Jag gissar att du redan pratat med ditt barns bvc-sköterska om din sons mage, men om inte – gör det, så att sköterskan kan ta ställning till om det är något att titta vidare på, för att utesluta till exempel allergier.

Det är svårt att säga något generellt om mat som är ”snäll” mot magen. Det beror bland annat lite på vad barnets meny är i utgångsläget. Så här: vissa barn äter mat som är väldigt fattig på fibrer (t ex mycket vit pasta, vitt bröd, vita smörgåsrån, vitt ris osv), och för dem kan lösningen vara att få mer fiber i kosten, t ex genom havre, frukt, bär och grönsaker. Generellt är det så att fibrer hjälper tarmen att röra sig så som den ska, och att fibrerna ger mat till goda tarmbakterier, som i sin tur bildar nyttiga ämnen som stärker tarmens slemhinna och gör den mer motståndskraftig.


Men för vissa barn kan lös mage tvärtom vara ett tecken på att de äter en meny som ger lite väl mycket fibrer, t ex mycket fullkornsprodukter, baljväxter och grova grönsaker, som kål av olika slag. Då kan magen bli lugnare av att byta ut till exempel fullkornspasta mot pasta gjort på vanligt vitt mjöl, för att nå balans. Fullkorn och andra källor till fibrer är egentligen bra även för små barn, men särskilt barn under två år kan bli lösa i magen om de får för mycket (andra kan tvärtom bli hårda i magen, särskilt om intaget av dryck är lite lågt).


Hur mycket fibrer ett barn tolererar är individuellt, så man får prova sig fram. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att alla diarréer inte är kopplade till vad barnet har ätit, utan att det som sagt också kan vara en förkylning som tillfälligt har satt sig på tarmen. Det handlar med andra ord inte om att utesluta någon mat helt (om sonen inte visar sig ha en allergi), utan om att ge så varierad mat som möjligt och låta bebisen prova sig fram i den stora smakdjungeln som öppnat sig sedan matintroduktionen startade.


Lycka till på matresan - och återkom gärna om det dyker upp fler frågor!

Hälsningar Sara Ask, leg dietist

Bild på Sara

Sara

Dietist @ KiddoKitchen

Reviews

Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!

Recension av Rebecca

Rebecca

Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!

Recension av Elvni

Elvni

Tack / Slutkörd pappa

Recension av Philip

Philip

Frågor

Är KiddoKitchen appen gratis?

Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.

Tar ni fram era recept själva?

Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.

Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?

Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.

Will an english version be released in the future?

Yes! Might take some time but stay tuned :)

Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?

Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!

Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?

Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.