KiddoKitchen

Fråga från Malin

Ladda ner appen gratis för fler recept, artiklar och mer information.
KiddoKitchen på App StoreKiddoKitchen på Google Play
Ätsvårigheter

Hej! Min 6.5-åring har blivit mer och mer kräsen med maten sen han började förskoleklass. Han har alltid varit vegetarian. Vi har börjat försöka få honom att äta kött för att få i sig järn nu när han vägrar det mesta som serveras, men han vill inte och är väldigt motvillig att prova någonting nytt i allmänhet. Han äter gärna vegokorv och liknande, men jag tänker att det inte är så nyttigt med bara processad mat som protein- och järnkälla m.m? Det enda vi får i honom i proteinväg förutom vegokorv är cashewnötter och lite keso ibland. I övrigt äter han mest morot, broccoli, tomat och potatis. Har du några tips för att få honom att prova nytt, eller ska vi låta honom äta det han vill? Får han i sig tillräckligt av alla näringsämnen som det är tror du?

Bild på Malin

Malin

Hej Malin och tack för din fråga! Jag tänker att det är klokt det ni gör, alltså låter honom äta allt. Kanske är det också så att maten som serveras i skolan inte är samma som den han fick i förskolan, och att det tar lite tid att vänja sig.

Du skriver inte vad han äter till frukost och mellanmål, barn får i sig mycket näring där också. Det finns också många källor till protein utöver de ”klassiska” (vegoprotein/kött/fisk/bönor), såsom bröd, gröt, flingor, yoghurt och ost. Det är sällan svårt att få tillräckligt med protein, även om man äter vegetariskt. Gröt (särskilt havre), bröd och nötter är också värdefulla källor till järn i en vegetarisk kost. Av det du beskriver låter det också som att din son äter något ur alla livsmedelsgrupper.

Jag tycker att ni kan servera det som han gillar, men samtidigt servera något nytt då och då och gärna äta tillsammans i familjen. Och hör av dig igen om du har fler frågor.

Mvh dietist Ylva

Bild på Ylva

Ylva

Dietist @ KiddoKitchen

Reviews

Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!

Recension av Rebecca

Rebecca

Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!

Recension av Elvni

Elvni

Tack / Slutkörd pappa

Recension av Philip

Philip

Frågor

Är KiddoKitchen appen gratis?

Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.

Tar ni fram era recept själva?

Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.

Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?

Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.

Will an english version be released in the future?

Yes! Might take some time but stay tuned :)

Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?

Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!

Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?

Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.