KiddoKitchen

Fråga från Angelica

Ladda ner appen gratis för fler recept, artiklar och mer information.
KiddoKitchen på App StoreKiddoKitchen på Google Play

Hej!


Min dotter är otroligt kräsen när det kommer till maten både hemma och i skolan. Vi försöker få henne att äta varierande men det är svårt. Sen är det så att hon är något överviktig och har extremt lätt för att få upp i vikt. Hur ska vi få i henne bra mat när hon bara vill ha korv, nuggets, pommes ja du förstår, och samtidigt få henne att förstå att man går upp i vikt när man äter fel mat. Ska tillägga att hon kan äta mer än oss vuxna om vi inte hejdar henne.


Mvh Angelica

Bild på Angelica

Angelica

Hej Angelica, tack för din fråga.

Det låter som att ni försöker så gott ni kan, i den situation ni är i. När barnet är väldigt kräsen och det är svårt att få till mer variation får man ha lite länge tidsperspektiv, om det är något särskilt ni gärna vill få in (kanske något som ni andra i familjen tycker om, eller en frukt eller grönsak, kanske något som barnet kan tänka sig äta ibland/ätit förut), erbjud det många, många gånger. Och nej barn är inte särskilt mottagliga för argument som ”det är onyttigt/nyttigt”, de behöver tycka att maten är god för att de ska acceptera den 🙂 Mat kan bli mer laddat om man pratar i termer av ”nyttigt/bra/dåligt” och hjälper sällan. Då är det bättre att tänka att man som förälder är en modell gällande hur man själv äter, och tänka kring vilken mat som finns tillgänglig hemma.


Jag tänker att ni kan fokusera på att fortsätta begränsa mängden (alltså stötta henne i en lagom portionsstorlek) av den maten hon accepterar och som du nämnde (korv, Nuggets, pommes), och parallellt försöka hitta saker som går att få in på sikt. Du nämnde inte hur det ser ut med grönsaker, det är ofta mer utmanande för de flesta barn, men bra att försöka få in på sikt, just för att det ger mättnad och lite energi. Låt också gärna din dotter vara med i köket, kanske skära upp grönsaker eller blanda en sallad.


Mvh dietist Ylva

Bild på Ylva

Ylva

Dietist @ KiddoKitchen

Reviews

Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!

Recension av Rebecca

Rebecca

Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!

Recension av Elvni

Elvni

Tack / Slutkörd pappa

Recension av Philip

Philip

Frågor

Är KiddoKitchen appen gratis?

Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.

Tar ni fram era recept själva?

Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.

Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?

Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.

Will an english version be released in the future?

Yes! Might take some time but stay tuned :)

Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?

Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!

Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?

Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.