KiddoKitchen

Fråga från Linn

Ladda ner appen gratis för fler recept, artiklar och mer information.
KiddoKitchen på App StoreKiddoKitchen på Google Play
Ätsvårigheter

Hej. Min dotter på 7 månader har sedan hon var ungefär 5,5 mån ätit fast mat tillsammans med amning. Nu har amningen i stort sett naturligt fasats ut då hon under en tid ätit mer och mer fast mat. Idag ammar vi bara morgon och kväll och då mest för att det är så mysigt. En vanlig dag för henne just nu kan se ut såhär: frukost; gröt en hel portion med någon form av frukt mos, tex äpple eller päron. Lätt mellanmål; avokado och banan, oftast inte så mycket. Lunch; korvstroganoff. Mellanmål; avokado och banan med någon fruktmos. Kvällsmat; en portion gröt. Till alla måltider serveras vatten. Nu till min fråga; till lunchen äter hon just nu bara korvstroganoff och verkar inte gilla det andra som erbjuds, provat olika grönsaker och andra rätter. Allt i puré form. Ska man fortsätta erbjuda annat men när hon inte äter ge henne korvstroganoff eller ska man inte ge något annat om hon inte äter det som erbjuds? Hur hjälper man henne att gilla något annat?


Bild på Linn

Linn

Hej Linn och tack för din fråga! Fortsätt erbjuda annat tänker jag, nu vet jag inte om de puréer som hon får är från den maten ni äter eller färdiga, men vissa barn gillar inte puréer då de inte smakar så mycket, kanske kan ni prova att smaksätta/krydda mer. Prova att servera olika tillbehör också, pasta/potatis/ris/sötpotatis? Kanske erbjuda väldigt mjuk mat som hon kan prova att hålla i själv och stoppa i munnen? Är hon nyfiken på den maten ni äter? Det är bra att inte alltid ge ”favoritmaten” utan också servera annat. Det blir viktigare ju större barnen blir då de förstår mer och mer hur de kan påverka och få det som de hellre vill ha. Det är också bra att träna lite olika smaker. Så jag tänker att rent praktiskt är det bra att inte ge korvstroganoff varje dag, prova andra rätter också, ge lite frukt som efterrätt eller erbjud ett mellis lite tätare inpå om det kändes som att hon inte blev mätt. Och ät gärna tillsammans. Lycka till! Mvh dietist Ylva

Bild på Ylva

Ylva

Dietist @ KiddoKitchen

Reviews

Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!

Recension av Rebecca

Rebecca

Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!

Recension av Elvni

Elvni

Tack / Slutkörd pappa

Recension av Philip

Philip

Frågor

Är KiddoKitchen appen gratis?

Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.

Tar ni fram era recept själva?

Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.

Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?

Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.

Will an english version be released in the future?

Yes! Might take some time but stay tuned :)

Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?

Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!

Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?

Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.