KiddoKitchen

Fråga från Emilia

Ladda ner appen gratis för fler recept, artiklar och mer information.
KiddoKitchen på App StoreKiddoKitchen på Google Play

Hej, min nästan 9 månader gamla bebis har äggallergi och jag har ingen aning om vad jag kan ge honom till frukost. Han verkar inte gilla färdig gröt eller välling. Han är inte riktigt redo för att äta lite hårdare bitar som mackor till exempel. Jag har läst att man ska undvika mejeriprodukter vid den åldern så det funkar inte heller. Har du några tips på energirik frukost utan ägg?


Bild på Emilia

Emilia

Det som är så bra med frukost är att det kan vara lite vadsomhelst: små plockbitar av mat, frukt, avokado, ostrulle* eller leverpastej, till exempel. Ifall du testar dig fram men lite olika alternativ kommer du snart se vad din son verkar mest sugen på. Olika barn har – precis som vuxna – olika mycket aptit på morgonen. Vissa föredrar lättare saker som frukt, medan andra är redo för lite stadigare mål.

Att din son inte gillar gröt kan bero på att han helt enkelt inte hunnit vänja sig vid konsistensen. En del barn föredrar att äta gröten på egen hand, genom att doppa ner fingrarna och sedan suga på dem, eller ha en bit bröd att doppa i gröten och äta av. Det blir kladdigt men den är en övergående fas! Med något sött på toppen, till exempel frukt- eller bärmos, kan grötens dragningskraft öka.


När det gäller mjölkprodukter stämmer det att man inte ska ge några större mängder till barn under ett år. Bakgrunden till rådet är att stora mängder mjölkprodukter kan tränga undan annan, järnrik mat. Mjölkprodukter innehåller mycket näring, men inget järn. Men det hindrar inte att man ger lite yoghurt eller fil till frukost. Gärna en naturell toppad med frukt eller bär. Äggfria havrevåfflor som skärs i bitar och ges till bebisen kan också vara uppskattat. Förhoppningsvis kommer du snart känna att det finns en hel del äggfri mat som funkar som frukost!


* Det kan vara bra att känna till att ungefär en tredjedel av alla äggallergiker kan reagera på ägglysozym, E1105, som används i viss osttillverkning. Om ämnet använts framgår det av innehållsdeklarationen. De flesta ostar innehåller inte detta.

Bild på Sara

Sara

Dietist @ KiddoKitchen

Reviews

Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!

Recension av Rebecca

Rebecca

Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!

Recension av Elvni

Elvni

Tack / Slutkörd pappa

Recension av Philip

Philip

Frågor

Är KiddoKitchen appen gratis?

Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.

Tar ni fram era recept själva?

Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.

Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?

Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.

Will an english version be released in the future?

Yes! Might take some time but stay tuned :)

Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?

Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!

Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?

Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.