Hej, min son är 8 år och 3 månader, han är aktiv och går på flera sporter. Maten i skolan är inte så inspirerande och dom har endast 20 min på sig att hinna äta.
Han går inte upp i vikt, vi har varit i kontakt med skolsköterskan som förespråkar mer energi i form av saft och sötsaker, vilket vi inte tycker är optimalt. Hemma kör vi mycket fett och många måltider, men behöver tips och råd hur vi ska gå vidare då vi saknar det får skolsköterskan.
Marie
Hej Marie!
Jag håller med om att saft och sötsaker inte låter som någon bra lösning. Vad som skulle vara bättre beror lite på barn, barnets preferenser och hur mycket vikten dalat - så mitt svar blir en rad frågor tillbaka som du kan fundera över och förhoppningsvis hitta er väg genom!
Men först några ord om tillväxt. Ett barn i din sons ålder växer generellt mer inombords, till exempel utvecklas hjärnan och skelettet stärks, än på vikt- och längdkurvan. Genomsnittlig viktuppgång hos ett barn som följer sin kurva är totalt tre kilo under året mellan åtta och nio år. Motsvarande genomsnitt för längd är sex centimeter. När man bedömer ett barns längdutveckling tar man hänsyn till föräldrarnas längd. Ett barn till två ovanligt långa föräldrar förväntas växa mer och ett barn till kortare föräldrar mindre. Är en förälder kort och en lång är det svårare att på förhand veta eftersom det beror på vem barnet brås på.
Viktutvecklingen följs för att vara säker på att barnet får i sig tillräckligt med energi för att kunna nå upp till den längd barnet har gener för. Vikten behöver alltså sättas i relation till längden: man tittar på om barnet längdmässigt följer den kanal barnet vuxit längs tidigare. Om längden börjar plana av innebär det att energiintaget är för lågt. Men det finns också barn som helt naturligt är smala och går upp långsamt i vikt men ändå växer bra på längden - precis som vi vuxna kommer i olika storlekar.
Vad som gäller för din son vet inte jag, men jag tänker att det ändå är bra att ha den förståelsen för tillväxt innan vi går vidare med frågorna jag pratade om:
- En bra fördelning av energin under dygnet brukar vara frukost, lunch och middag och ett par mellanmål - och kanske ett kvällsmål innan läggning. Det är inte ovanligt att ett barns aptit varierar över dygnet. En del har till exempel inte så mycket aptit på frukost utan kommer igång senare under dagen. Om det gäller ditt barn - finns möjlighet att få ta med en smörgås el dyl till skolan att äta under första rasten?
Finns det mat eller tillbehör ditt barn har extra lätt för att äta, sånt som skulle kunna finnas med vid måltiderna fastän det kanske inte självklart hör till rätten? Jag tänker på energirika såser, som aioli eller bearnaisesås, eller en klick smör. Eller hackade jordnötter (eller andra nötter/frön).
Vad dricker ditt barn till maten? Vatten är bästa törstsläckaren men med mjölk i glaset ett par gånger under dagen ökar både energi- och näringsintaget.
Du skriver att ni satsar på fett och många måltider. Fett är bra eftersom det ger nära dubbelt så mycket energi per gram som kolhydrater och protein, men det kan vara bra att veta att *för mycket* fett kan leda till snabbare mättnadskänsla. Det man vinner på ett högre energiinnehåll kan alltså förloras på att barnet inte orkar äta lika mycket - så håll lite koll på det.
Finns det energi- och näringsrika mellanmål att lägga i ryggsäcken mellan träningarna? Till exempel drickyoghurt, kokt ägg, mjukmacka, knäckemacka med pålägg (sån man kan köpa i affären), små ostar (typ Baby Bell) eller annat som kan ge en energiskjuts i farten. När det gäller barn och vikt är det precis som du är inne på ”många bäckar små” som gäller.
Lycka till!
Hälsningar Sara Ask, leg dietist
Sara
Dietist @ KiddoKitchen
Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!
Rebecca
Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!
Elvni
Tack / Slutkörd pappa
Philip
Är KiddoKitchen appen gratis?
Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.
Tar ni fram era recept själva?
Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.
Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?
Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.
Will an english version be released in the future?
Yes! Might take some time but stay tuned :)
Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?
Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!
Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?
Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.