KiddoKitchen

Fråga från Jeanna

Ladda ner appen gratis för fler recept, artiklar och mer information.
KiddoKitchen på App StoreKiddoKitchen på Google Play

Hej! Vår dotter är väldigt glad i maten, hittills gillar hon allt hon har fått smaka såsom morot, broccoli, ärtor, sötpotatis, ägg, avokado, gröt osv. BVC gav rådet att ge ca 2 matskedar puré per dag och lika mycket gröt (med katrinplommonpure till) och sedan successivt öka upp. Hon visar tydligt att hon ofta vill ha mer när hon får mat, hur snabbt kan man öka portionerna och vad är rimlig mängd? Hon är snart 5 månader. Jättetacksam för svar!

/J

Bild på Jeanna

Jeanna

Hej Jeanna!

Det allmänna rådet är att bara ge pyttesmå smaksensationer innan bebisen fyllt 6 månader. Skälet är främst att man inte vill att maten ska konkurrera ut amningen (om barnet ammas, vill säga) och att det rent näringsmässigt inte behövs något annat än bröstmjölk/modersmjölksersättning och D-droppar första halvåret. Men – som med alla allmänna råd behöver det finnas lite flexibilitet för barn som vill mer, och det låter som att din lilla tjej är en av dem! Det är jättebra att ni tar vara på hennes nyfikenhet genom att låta henne prova många olika livsmedel, som du beskriver. Passa gärna på att låta henne provsmaka lite syrliga och beska livsmedel också, sånt som man måste lära sig att uppskatta genom att provsmaka flera gånger. Jag tänker lingon, rättika, brysselkål till exempel. Det finns en del som talar för att det är lättare att lära sig gilla det när man är bebis, jämfört med när man passerat året och är mer skeptisk. Så ta gärna tillfället i akt!


När det gäller din fråga om mängder finns det fantsikt inget exakt mått att hålla sig till, utan man får prova sig fram.

Rent fysiologiskt är tarmen redo för att ta emot annan mat än bröstmjölk/modersmjölksersättning i din dotters ålder. Lösenordet, skulle jag säga, är att öka mängden successivt, precis som du beskriver att ni gör.


Att öka mängderna successivt är också bra för att hinna fånga upp ifall det visar sig vara något livsmedel ett barn inte tål. Det gäller särskilt mat med gluten, som pasta, bulgur, couscous och bröd. Forskning har visat att långsam introduktion av gluten kan minska risken för glutenintolerans.


Viktigare än exakta mängder är att komma ihåg dryck till maten och vid behov också mellan måltiderna, bland annat för att förhindra hård mage. Bröstmjölk eller modersmjölksersättning är lämpliga val för det.

Lycka till!

Önskar Sara Ask, leg dietist

Bild på Sara

Sara

Dietist @ KiddoKitchen

Reviews

Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!

Recension av Rebecca

Rebecca

Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!

Recension av Elvni

Elvni

Tack / Slutkörd pappa

Recension av Philip

Philip

Frågor

Är KiddoKitchen appen gratis?

Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.

Tar ni fram era recept själva?

Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.

Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?

Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.

Will an english version be released in the future?

Yes! Might take some time but stay tuned :)

Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?

Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!

Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?

Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.