KiddoKitchen

Fråga från Johanna

Ladda ner appen gratis för fler recept, artiklar och mer information.
KiddoKitchen på App StoreKiddoKitchen på Google Play

Hej! Vår son är selektiv med mat och får för sig att han något är fel med det han äter. Kan vara en liten prick på en korv, eller sås på en avokado och då blir han äcklad och får lite panik av det. Han äter selektivt, men mycket grönsaker och lite mer på förskolan (om än inte speciellt mycket). Han äter korv, pasta, ris, bulgur, potatis, våfflor, pizza, potatisbullar men sen typ alla grönsaker. Har två frågor nu: hur ska man bäst bemöta hans beteende kring äcklande och vad vi upplever lite påhittat att han inte gillar? Han har tex alltid ätit köttbullar men plötsligt nu så ”kräks” han av dem och spottar ut (men äter på förskolan). Ska tilläggas att detta blir värre när han är förkyld och han blir ledsen när det händer och vi frågar varför han gör så. Han har också varit magsjuk i vintras och får för sig att han är det titt som tätt. Det är lätt att vi blir arga på honom och han blir ledsen. Och fråga 2: hur ska vi göra nu under lång sommarledighet (3 mån) ska man bara släppa det och låta honom äta sådant han gillar eller ska man försöka få honom att äta annat. Vad gör minst/mest skada?

Bild på Johanna

Johanna

Hej Johanna!

Vad bra att du skriver! När man har ett barn som agerar på ett sätt man själv inte förstår eller känner igen sig i är det lätt att bli arg och frustrerad. Jag ska förklara lite av vad jag tror händer vid matbordet för din son. Men först: så fantastiskt att han gillar grönsaker (det är många selektiva barn som knappt tar i en grönsak) och att det verkar gå åtminstone okej på förskolan. Det är mycket goda tecken! Inte bara på att han får i sig vad han behöver utan att det inte är så slutet och svårt som för barn som bara känner sig trygga med t ex pasta av en speciell sort de känner igen.


Barn är olika uppmärksamma när det gäller allt från hur mat ser ut till hur den känns, luktar och smakar. Min erfarenhet är att ju mer uppmärksam barnet är, desto mer skeptisk om något ser ut på ett annat sätt än det brukar. Låt vara om det bara handlar om en liten prick på en korv.


När barn är mellan 2 och 6 år står de på kulmen av sin så kallade neofobiska fas. Det är en fas som barn naturligt går in i i samband med att de blir större, rörligare och mer medvetna om sin omgivning. Fasen syftar till att barnet successivt ska lära sig vad som är ätligt och inte, för att minska risken för att få i sig något farlig - något som var helt avgörande på tiden när vi hade hela naturen som skafferi. Det vore förstås smidigt om det gick att säga till ett barn: ”det här är fullt ätligt och inget att vara rädd för eller äcklas av.” Men hjärnan fungerar inte så, utan detta är något att som barnet genom erfarenhet behöver lära sig. Först genom att se andra äta (och överleva) maten, sedan genom att successivt närma sig den, våga röra den, provsmaka (och kanske spotta ut) och till slut även svälja ner den, så att hjärnan sakta men säkert lär sig att maten är säker och bra.


Att kväljas av mat innan man hunnit börja betrakta den som ätlig är inte ovanligt. Heller inte att under den neofobiska fasen börja ”backa” vad gäller mat man betraktar som trygg och säker. Är man dessutom förkyld, har ont i halsen, är allmänt slemmig och svullen gör det matsituationen till ännu mer av en utmaning. Kanske har han stora halsmandlar eller adenoid (körtel bakom näsan) som gör det ännu trängre att svälja i samband med förkylning? Ta upp den frågan med BVC tycker jag.


Jag ser massor av positiva saker i ditt mail, t ex att de där köttbullarna han har svårt för hemma ändå funkar på förskolan. Det är bra! Men jag anar också ett känsligt och oroligt barn, som t ex är rädd för att bli magsjuk. Kanske har han varit med om en obehaglig magsjuka som han minns? Rent näringsmässigt blir jag som dietist inte bekymrad över vad du skriver. Men jag tror det vore toppen för er att få träffa någon klok person (logoped, psykolog, dietist) som kan hjälpa er att tolka er sons situation och hur ni bäst bemöter honom. Min erfarenhet är att barn med den problematik du beskriver få gott om tid, förståelse och mjuk stöttning för att sakta men säker komma på rätt köl. Det kan krävas en ängels tålamod av en som förälder och har man själv någon att bolla med som har erfarenhet av problematiken är det guld värt.


Det blev ett långt svar på två till synes korta frågor, men de kräver stor kring-förståelse. Jag avslutar med ett svar som passar in på båda dina frågor. Jag brukar prata om att gå måltiden rimliga förutsättningar. Det gäller alldeles oavsett om det är sommar och man har hand om alla måltider eller om det bara rör sig om hur man förhåller sig till vissa livsmedel. Så här sammanfattar jag det i fem punkter:


- Försök att tajma måltiderna så att ditt barn är tillräckligt hungrigt när det är dags att äta – det kan behöva gå minst två timmar mellan t ex mellis och middag.


- Se till att det finns något av barnets ”säkra kort” på bordet, så att barnet kan äta sig mätt, vad än som serveras i övrigt. Men det behöver inte utgöra en komplett måltid – det viktiga är inte vad barnet äter vid specifika tillfällen utan under längre perioder, som veckor, månader och år.


- Låt gärna åtminstone en del av maten som serveras vara så ”ren” som möjligt, dvs inte blandad. Det brukar underlätta för barnet att våga smaka. Tänk tacos – många små skålar att plocka från (för den som känner sig redo).


- Dela måltiden med ditt barn – du är bästa förebilden, som både kan visa hur man gör när man äter, och garantera att maten är säker och bra.


- Även om det är svårt, försök att inte pressa ditt barn att äta med trick av olika slag. Försök att låta matbordet vara en plats fri från prestation, där matglädjen på sikt kan få växa, även om det kanske känns avlägset just nu.


Och som sagt, du inte redan gjort det: prata med ditt barns bvc-sköterska om hur det är med maten. Det kan finnas tillfällen när ett barn behöver remiss till exempelvis en logoped eller dietist för att få lite extra hjälp framåt på matresan.


Lycka till!

Hälsningar Sara Ask, leg dietist



Bild på Sara

Sara

Dietist @ KiddoKitchen

Reviews

Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!

Recension av Rebecca

Rebecca

Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!

Recension av Elvni

Elvni

Tack / Slutkörd pappa

Recension av Philip

Philip

Frågor

Är KiddoKitchen appen gratis?

Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.

Tar ni fram era recept själva?

Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.

Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?

Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.

Will an english version be released in the future?

Yes! Might take some time but stay tuned :)

Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?

Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!

Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?

Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.