KiddoKitchen

Fråga från Karin

Ladda ner appen gratis för fler recept, artiklar och mer information.
KiddoKitchen på App StoreKiddoKitchen på Google Play

Hej!

Vi har ett barn som sedan 2,5 års ålder legat för högt på sitt BMI och vi har kämpat på med strategier kring kosten och fysisk aktivitet för henne sen dess. Sedan snart ett år tillbaka börjar vikten stabilisera sig hon ligger numera ”bara” på övervikt. Men min fundering och oro är vårt barns besatthet kring godsaker. Hon äter som sagt bra, vi har bytt till nyckelhålsmärkt bröd och mejeriprodukter, fullkornspasta och så mycket grönsaker vi bara kan smyga in eller erbjuda. Bara vatten som måltidsdryck och 5 godisar till lördagsgodis. Men jag upplever att vi knappt kan gå förbi pressbyrån, godishyllor, glassdiskar, konditorier eller annat gott och man riktigt ser hur hon dras till och suktar efter det goda. Jag försöker med ”ja på lördag kan vi köpa lördagsgodis” och inte göra så stor sak av det eller att det ska kännas förbjudet. Men jag är rädd att hon dels inte ska ha några bra strategier att stå emot godsaker när hon blir större då vi har mindre kontroll och dels att det känns för förbjudet att hon bara blir ännu mer sugen! Hur kan jag stötta bäst som förälder i alla frestelser utan att det bir fel?


Bild på Karin

Karin

Hej Karin!


Heja er, det låter som att ni har gjort ett jättejobb! Att hjälpa ett barn med stor aptit att hitta vad som är lagom är inte lätt. Ni verkar ha hittat en jättebra balans med att uppmuntra till de hälsosammaste valen samtidigt som godis och sånt inte är förbjudet. Jag skulle gjort precis likadant som du om jag varit din dotters mamma.


Som du kanske misstänker (om du har fler barn eller ser hur andra barn agerar) finns det stora skillnader i hur mycket man lockas av till exempel godis eller feta och salta saker, som chips och snacks. Till stor del är de skillnaderna medfödda, dvs det är inget ni gjort som fått er dotter så lockad till sötsaker. De flesta - barn som vuxna - tycker att det är gott, men hos en del är lockelsen enormt mycket starkare. För dem blir vår moderna matmiljö, med frestelser i vart och vartannat hörn, en ständig utmaning.


Om jag vore du skulle jag fokusera på här och nu, och inte springa iväg med tanken på hur det blir längre fram. Kunskapen om de här olikheterna mellan människor växer och jag håller det inte för osannolikt att det i framtiden kommer finnas hjälp att reglera ner suget, även för barn och ungdomar, precis som det finns medicinsk hjälp att få om man är sårbarare för depression, till exempel. Vi människor har olika ”akilleshälar” och som förälder får man försöka hjälpa sitt barn här och nu - precis som ni gör. Några exempel:


- Satsa på en sund matmiljö hemma, med mat till vardags och inslag av godis t ex på lördagen. För barn med extra sug är det viktigt att godis, glass och kakor inte ens finns hemma, för att minska risken att de ser och blir påminda/sugna.


- Ta gärna omvägar när det går, för att inte hamna vid de där ställena som frestar för mycket alltför ofta. Ibland går det förstås inte, men de gånger det finns ett val underlättar det sannolikt vardagen både för dig och ditt barn. Många föräldrar med barn med extra stort sug har t ex märkt att det är enklare att handla på egen hand för att slippa dragkampen i affären.


- Fortsätt tänka att förbud inte är lösningen, utan satsa på de ramar ni sätter upp som ert barn får utrymme att hålla sig inom, som lördagsgodis. Du kan gärna bekräfta att du förstår att hon vill ha godis på andra dagar också, men att det inte funkar att äta jämt. Typ: ”Jag förstår att du är sugen på godis, det är ju jättegott - det tycker jag också! Men till vardags är det mat kroppen behöver - den ger vitaminer och mineraler som du mår bra av.” (Jag vet att det inte är fakta som landar så lätt hos en 4-åring, men att komma med en rimlig förklaring borde inte vara fel).


- Till vardags kan det finnas annat sött som (i brist på ”äkta” godis) kanske kan locka som liten efterrätt eller så: t ex frysta mangotärningar, frukt i plockvänliga bitar, mixad frukt och bär till isig, läskande slush/fruktig sorbet.


Jag skrev lite högre upp att jag föreslår att du inte springer iväg med tanken och bekymrar dig för framtiden. Vad som däremot är bra vad gäller framtiden är att tidigt tänka på hur man pratar om kroppen och maten, för att göra vad man kan för att främja en positiv känsla för den egna kroppen, både här och nu och på sikt. Jag skulle tro att mycket av detta finns intuitivt i dig, jag tycker mig läsa in en sån anda i ditt brev. Men här kommer några konkreta punkter ändå:


- Förmedla en positiv attityd till din egen kropp genom att undvika att prata negativt om din vikt eller om din kropp inför ditt barn.


- Undvik att prata negativt om andras kroppar, till exempel personer du ser på TV.


- Prata gärna mer om allt ditt barn kan göra med sin kropp (hoppa, skutta, dansa, springa!), än om hur ditt barns kropp ser ut.


- Förmedla en positiv attityd till mat och ätande genom att undvika att prata om mat som ”bra” eller ”dålig” – det kan väcka skamkänslor hos barnet och göra maten laddad i onödan. Dessutom är inget så onyttigt att man aldrig böräta det, och inget heller så nyttigt att det är bra att äta det jämt!


- Om du själv undviker något, gör inte så stor affär av det.


Lycka till! Hälsningar Sara Ask, leg dietist





Bild på Sara

Sara

Dietist @ KiddoKitchen

Reviews

Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!

Recension av Rebecca

Rebecca

Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!

Recension av Elvni

Elvni

Tack / Slutkörd pappa

Recension av Philip

Philip

Frågor

Är KiddoKitchen appen gratis?

Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.

Tar ni fram era recept själva?

Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.

Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?

Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.

Will an english version be released in the future?

Yes! Might take some time but stay tuned :)

Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?

Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!

Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?

Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.