KiddoKitchen

Fråga från Daniel

Ladda ner appen gratis för fler recept, artiklar och mer information.
KiddoKitchen på App StoreKiddoKitchen på Google Play
Ätsvårigheter

Hejsan!

Vi har en 11 månaders liten tjej hemma som plötsligt ej vill äta. Hon har aldrig varit stor i maten men aldrig behövt träffa kostrådgivare då hon hittills följt sin kurva. Vi har kunnat erbjuda henne några favoriter i burkform som ändå gått hem.

Hon är mjölkproteinallergiker så utbudet är ganska begränsat. Vi har även försökt med olika rätter som vi lagat hemma som hon har kunnat äta men allt hemlagat har hon i princip ratat.


Nu på slutet så har hon varit väldigt svår att få i något överhuvudtaget. Även de ”säkra korten” som vi kunnat erbjuda henne tidigare viftar hon bara bort. Precis som att hon inte vill ha eller är hungrig. Vid dom tillfällena har vi kunnat ge henne lite macka och fruktpuré som ändå slunkit ner. Till mellanmål får hon ersättning och där dricker hon mellan 90-150ml när hon blir erbjuden.


Detta har pågått några dagar och jag undrar väl egentligen om detta är vanligt? Att maten krånglar vid vissa utvecklingsfaser eller så.


Som jag skrev är hon en liten tjej och har alltid varit, så detta medför att det blir lite av ett stressmoment att hon helt plötsligt börjat äta dåligt.


Hon har 6 tänder och en 7e påväg men vid de andra tänderna så har hon ändå visat intresse för burkvarianterna hon gillar.


Finns det övriga tips eller är det någon som upplevt samma sak?


Med vänlig hälsning, Pappa

Bild på Daniel

Daniel

Hej och tack för din fråga.

Jo, det skulle jag säga, att det är vanligt att det kan gå upp och ner med ätandet, och ibland blir det mer krångel. Ett tips är att läsa artikeln om ”ätsvårigheter” här i appen, med lite tips kring hur man kan tänka. Vid tandsprickning kan det bli mindre intresse för mat en period, då kanske det är lättare med flytande mat som inte behöver tuggas lika mycket.


När barnet får mindre intresse eller äter mindre än vanligt är det vanligt att det skapar stress, och hur svårt det än kan vara är det bra om det går att behålla lugnet, då barnet lätt känner av föräldrarnas oro (och upplevd press att äta leder till mindre mat). Ett tips är att köra på säkra kort, låter som att ni t ex har ersättning, mackor och frukt som funkar.

Sen kan man tänka att man ändå fortsätter erbjuda annan mat (både det som barnet gillar förut men kanske också nytt ibland), äter tillsammans och fokuserar mer på att ha en mysig stund.

Du skriver att det hållit på några dagar. Jag tänker att ni såklart ska kontakta ert BVC om det håller i sig och ni vill få mer råd.

Mvh dietist Ylva

Bild på Ylva

Ylva

Dietist @ KiddoKitchen

Reviews

Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!

Recension av Rebecca

Rebecca

Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!

Recension av Elvni

Elvni

Tack / Slutkörd pappa

Recension av Philip

Philip

Frågor

Är KiddoKitchen appen gratis?

Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.

Tar ni fram era recept själva?

Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.

Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?

Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.

Will an english version be released in the future?

Yes! Might take some time but stay tuned :)

Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?

Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!

Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?

Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.