KiddoKitchen

Fråga från Victoria

Ladda ner appen gratis för fler recept, artiklar och mer information.
KiddoKitchen på App StoreKiddoKitchen på Google Play

Jag har en aning panik och inre stress över att det är dags att börja med att ge min son mat. Min mellan pojke hade stora problem med sin reflux och spydde samt satte i halsen väldigt ofta och det har satt stora spår hos mig. Är väldigt rädd och orolig inför att ge min son mat nu. Vad är lättast att börja med? För jag känner mig helt tom angående detta på grund av min rädsla för att något ska hända kommer först. Min 7 månaders älskar allting vi erbjudit honom, men det är ju bara mosade saker som leverpastej, puré osv… han är nyfiken och vill, och jag vill med såklart!!

Bild på Victoria

Victoria

Hej Victoria! Jag bad vår logoped Kajsa Lamm svara på din fråga. Hon skriver så här:


Tack för en fin och ärlig fråga! Det är ju fullt förståeligt att du är orolig och stressad, och något att förstås ta på allvar. Men jag tänker att vägen framåt för dig och din lille son är att börja med att utforska detta tillsammans, nära nära varandra och försöka ha roligt! Kanske ska du inte vara ensam vuxen de första gångerna heller? Finns det en annan trygg vuxen som kan ha lite is i magen, och som kan stötta dig? Och med det menar jag inte att ni ständigt ska behöva vara två när din pojke äter, men det är himla skönt att ha en cool vän i bakgrunden de första gångerna!


Sitt tillsammans vid bordet, du och din lille, och visa honom tydligt hur man gör, tex med en stor bukett rå broccoli eller annan stor grönsak som han inte kan klara att bita av? Tänk ”utforska och leka” snarare än ”fylla magen”. Börja med riktigt stora bitar (som hans hand!) och gå sakta över på mjukare konsistenser som han kan mosa med tunga och gommar (tandraderna). Hans reflexer hjälper honom att börja sin tuggträning! Titta noga på hur hans tunga jobbar och hur kompetent han säkert är allaredan.


Det kan också hjälpa dig att läsa på hur barnets anatomi ser ut, och hur kroppens reflexer är till för att skydda oss från att få ett luftvägsstopp. För ”sätta i halsen” är inte alltid farligt – det är en mer allmän term för när vi hostar till för att något halkat ner i ingången till luftstrupen, men hostan är ett tecken på att vi reagerar och försöker bli av med det. Att se sitt barn kvälja och kräkas är JÄTTEJOBBIGT, och jag har full förståelse för att du blivit rädd – du är inte ensam. Men det ÄR en naturlig skyddsreflex också – och något alla barn behöver träna på, i rimlig omfattning förstås.


Ta vara på hans nyfikenhet och din egen vilja att låta honom utvecklas, lek med smaker och olika konsistenser, och be någon vara med dig de första gångerna!


Varmt lycka till!

Hälsningar Kajsa Lamm, leg logoped

Bild på Sara

Sara

Dietist @ KiddoKitchen

Reviews

Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!

Recension av Rebecca

Rebecca

Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!

Recension av Elvni

Elvni

Tack / Slutkörd pappa

Recension av Philip

Philip

Frågor

Är KiddoKitchen appen gratis?

Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.

Tar ni fram era recept själva?

Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.

Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?

Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.

Will an english version be released in the future?

Yes! Might take some time but stay tuned :)

Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?

Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!

Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?

Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.