Min son på 2.5år åt allt tills han var runt 1år. Plockade o åt smaka på allt vi gav honom.Men med tid börja han rata mer o mer.Tillslut sluta han äta de.Nu äter han i princip detta. Frukost/kvällsmat kan va smörgås m smör,ev en skiva medwurst, lite mjölk el vatten .Joghurt rispuffar. Banan gröt/mannagrynsgröt med mixade pumpafrön. Jordnötsmör. Middag BARA pommes ibland sibyllakorv/winerkorv. Högst 1gång I mån lite nudlar.
Riskaka kex smörgåsrån välling banan. Lite lördagsgodis/chips. Han äter inte allt detta på en dag utan kanske lite joghurt 1 smörgås 1 näve pommes välling.Han ber aldrig om o få o äta hänt mån enstaka gång .Ja oroar mig för vitaminer järn osv Vad gör man??
Jenny
Hej!
Det låter som att din son har gått in i den matneofobiska fasen med hull och hår, alltså den fas när barnet ska börja ta eget ansvar för vad som hamnar i magen och kan vara mer eller mindre jättenoga med vad som passerar som trygg mat. Den matneofobiskafasen börjar ofta i 18-månadersåldern och når sin kulmen någon gång mellan 2 och 6 år. Precis som du beskriver kan en del barn vara noga ner på märkesnivå, det vill säga det är inte vilken korv som helst som fungerar eller vilken pastasort, utan endast enstaka utvalda. Det kan vara tålamodsprövande och lätt att oroa sig för näringsintaget.
Jag kommer till svaret på din specifika näringsfråga snart, men vill först bara lägga till lite mer som skulle kunna stämma in på din son. Dels att den neofobiska fasen kan vara extra tydlig hos barn som är känsliga för sinnesintryck över lag, för lukter, starka ljud och ljus, och kläder som de kan tycka skaver, om t ex en tvättlapp är kvar eller om de är nya och ännu inte urtvättade. Jag vet inte om det är något du känner igen hos din son men jag skulle inte vara förvånad om han är en liten individ som känner av smak, doft och olika texturer på mat extra tydligt.
Vissa barn har ingen tydlig egen drivkraft att äta. Antingen för att de inte känner av hunger eller för att de ännu inte kan tolka sina hungersignaler utan kanske i stället klagar på magont eller blir trött och håglös i samband med hunger. Sedan finns det också barn som inte hinner bli hungriga, eftersom de får något tillstucket till sig ofta, inte sällan från en förälder som är orolig över att de ätit så lite innan – fullt förståeligt med andra ord. Det finns också barn som har en alldeles lagom drivkraft men där föräldrarna inte kan tänka sig att det lilla barnet äter verkligen räcker. Många barn plockar i sig mat efter devisen många bäckar små.
Det din son väljer att äta ger lyckligtvis en hel del näring, så jag skulle inte vara förvånad om han ändå växer och utvecklas som han ska. Om inte förutsätter jag att bvc skulle ha påpekat det. Men eftersom det låter som att han har lite extra svårt att ta till sig nya mat föreslår jag att du alldeles oavsett beskriver situationen för bvc och frågar om det finns någon att remittera till som dels kan se över din sons näringsintag, dels kan ge tips på vägen för att i lugn och ro utvidga hans matrepertoar. På sikt vore det bra med t ex mer fiber för att magen ska fungera optimalt. Och nu kommer sannolikt en hel del av näringen från välling, vilket inte är fel på något sätt, men i förlängningen vore det toppen om den kom från fler håll. Men alla näringsämnen finns representerade på den lilla meny han har, så det kan som sagt mycket väl vara så att han får i sig tillräckligt här och nu. Järn finns till exempel i såväl korv och medwurst som i pumpafrö, jordnötssmör och välling
Stort lycka till!
Hälsningar Sara Ask, leg dietist
Sara
Dietist @ KiddoKitchen
Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!
Rebecca
Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!
Elvni
Tack / Slutkörd pappa
Philip
Är KiddoKitchen appen gratis?
Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.
Tar ni fram era recept själva?
Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.
Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?
Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.
Will an english version be released in the future?
Yes! Might take some time but stay tuned :)
Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?
Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!
Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?
Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.