KiddoKitchen

Fråga från Martina

Ladda ner appen gratis för fler recept, artiklar och mer information.
KiddoKitchen på App StoreKiddoKitchen på Google Play

Mitt barn äter otroligt få saker. Vad ska vi göra?

Bild på Martina

Martina

Hej Martina!

Det är inte ovanligt att barn i 1,5-årsåldern är petiga i maten och inte hunnit få in så många livsmedel på sin matrepertoar än. När ett barn lär sig äta handlar det inte bara om att lära sig tugga och svälja utan lika mycket om att lära sig känna igen och avgöra om något är ätligt eller inte. Även sånt som barnet gapat glatt åt under första levnadsåret kan det titta skeptiskt åt i 1,5-årsåldern, och även senare. Hur fort det går att lära sig acceptera och i bästa fall uppskatta ny mat varierar mycket mellan barn. Främst beror det på ärftliga faktorer. Det handlar alltså inte om att föräldrar till barn som snabbt lär sig gilla nya saker gör mer ”rätt” än andra föräldrar, utan om att utmaningen helt enkelt är olika stor beroende på barn.

Det finns också annat som kan påverka. En del barn är till exempel väldigt förtjusta i välling, och dricker så mycket att de inte har så mycket aptit över till att utforska annan mat. Vad som gäller för ditt barn vet jag inte, eftersom du inte skriver så mycket mer. Men några allmänna tips för vad du kan göra för att underlätta för ditt barn kommer här:


- Försök att tajma måltiderna så att ditt barn är tillräckligt hungrigt när det är dags att äta – annars saknas lätt driften att äta. Samtidigt är det viktigt att barnet inte är för hungrigt, så prova dig fram till vad som verkar passa ditt barn.


- Se till att det finns något av barnets ”säkra kort” på bordet, så att barnet kan äta sig mätt, vad än som serveras i övrigt. Men det behöver inte utgöra en komplett måltid – det viktiga är inte vad barnet äter vid specifika tillfällen utan under längre perioder, som veckor, månader och år.


- Låt gärna åtminstone en del av maten som serveras vara så ”ren” som möjligt, dvs inte blandad. Det brukar underlätta för barnet att våga smaka. Tänk tacos – många små skålar att plocka från (för den som känner sig redo).


- Dela måltiden med ditt barn – du är bästa förebilden, som både kan visa hur man gör när man äter, och garantera att maten är säker och bra.


- Även om det är svårt, försök att inte pressa ditt barn att äta med trick av olika slag. Försök att låta matbordet vara en plats fri från prestation, där matglädjen på sikt kan få växa, även om det kanske känns avlägset just nu.


Om du inte redan gjort det: prata med ditt barns bvc-sköterska om hur det är med maten. Det kan finnas tillfällen när ett barn behöver remiss till exempelvis en logoped eller dietist för att få lite extra hjälp framåt på matresan.

Lycka till!

Hälsningar Sara Ask, leg dietist

Bild på Sara

Sara

Dietist @ KiddoKitchen

Reviews

Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!

Recension av Rebecca

Rebecca

Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!

Recension av Elvni

Elvni

Tack / Slutkörd pappa

Recension av Philip

Philip

Frågor

Är KiddoKitchen appen gratis?

Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.

Tar ni fram era recept själva?

Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.

Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?

Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.

Will an english version be released in the future?

Yes! Might take some time but stay tuned :)

Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?

Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!

Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?

Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.