KiddoKitchen

Fråga från Kajsa

Ladda ner appen gratis för fler recept, artiklar och mer information.
KiddoKitchen på App StoreKiddoKitchen på Google Play

Sunt förhållande till söta produkter


Hej!

Jag har tidigare fått (mycket bra) råd här gällande vår 4,5 åring som bara vill äta saker på "sin lista". Jättetack för det svaret! Det har gett oss trygghet i att fortsätta erbjuda all mat o tagit bort stress runt det, så stort tack för det!


Så till min fråga;

Jag önskar innerligt att mina barn ska ha ett sunt och icke-laddat förhållande till mat - mat ska vara gott o härligt o skapa förutsättningar för rörelse, inte vara förknippat med vikt, utseende osv. Mor- och farföräldrar har sedan vi föräldrar var små påpekat hos sig själva mycket kring "jag borde inte äta xxx" o "bara jag går ner xxkg så..." osv., men det ska inte mina barn få höra.


Vår matvägrande son äter just nu vaniljfil varje morgon, o det känns ok (även fast den är sötad), då får han i sig något att starta igång dagen på. På helgen brukar han få marmeladmacka också, vilket han älskar o gärna skulle vilja äta varje dag. Vi tycker dock att han kan lära sig äta annat än sött också, så därför erbjuder vi istället andra pålägg på vardagarna (t.ex. ost, leverpastej osv). Ibland vill han ha macka med bara smör då, och ibland inget alls. Mot bakgrund av att jag inte vill att någon mat ska vara laddad, så snurrar det dock i huvudet om vi tänker rätt, hur vi ska motivera det till honom utan att det blir en stor grej, osv.


Detta var mest ett exempel, men klurar helt enkelt en del på mitt/vårt tankesätt kring denna och liknande situationer.


Skulle vara toppen om du har möjlighet att dela med dig av lite tankar kring detta ämnet, kan (med fördel) vara bredare än marmeladmackan! :)


/Kajsa

Bild på Kajsa

Kajsa

Hej Kajsa!

Åh, vad jag sympatiserar med ditt mål att göra mat så oladdat som möjligt och undvika att prata illa om kropp och vikt. Bara att tänka och resonera kring det som du gör visar att du är en bra bit på väg.


Jag hade utan att tveka serverat vaniljyoghurt till ett barn med få saker på ”sin lista”. Tillsammans med sockret kommer kalcium, jod, D-vitamin, riboflavin, protein och flera andra näringsämnen. Det är ett exempel på där man faktiskt kan använda det lockande i sötman för att få sitt barn att äta något barnet annars kanske inte ens tittat åt.


Jag tycker också att det finns en poäng i avvägningen att låta marmeladen vara ”helg-pålägg”, dels eftersom marmeladen inte ger så mycket av värde rent näringsmässigt, dels för att det i den bästa av världar ökar chansen att osten, leverpastejen och de andra påläggen på sikt får en chans. Om valet alltid skulle stå mellan dem och marmeladen kanske marmeladen alltid skulle vinna, menar jag (och det är säkert så ni tänker också).


Något jag tycker blir oladdat och sant när det gäller sockerrika grejer som marmelad är att säga att det passar bäst som helg-mellis eftersom det blir för jobbigt för tänderna med sött pålägg varje dag.


Däremot hade jag varit försiktig med sånt som att ”den innehåller socker och att det är farligt” osv - dels för att det inte är farligt i ordets rätta bemärkelse, dels för att det riskerar att göra mat laddad, precis som du är inne på. Det finns forskning som visar att både barn och vuxna upplever sånt de tror är onyttigt som ännu godare än annan mat, och därmed svårare att motstå. Det verkar med andra ord ligga något i att ”förbjuden frukt smakar bäst”!


Mina grundråd till föräldrar när det gäller att förmedla en oladdad relation till mat är:

- Prata snällt om kroppen, både din egen och andras.

- Försök att undvika att kategorisera mat som bra och dålig, nyttig och onyttig osv. Dels för att det sällan är så svartvitt, dels för att det inte verkar vara så man skapar matglädje och ett oladdat förhållande till mat. Det finns mat som passar bra att äta ofta och sånt som är bättre att äta sällan, och det bästa man kan göra som förälder är att *agera* utifrån den kunskapen, snarare än att prata om det.

- Undvik att förbjuda saker, t ex godis. Hitta rutiner för att sätta gränser där i stället, t ex lördagsgodis.

- Skapa en bra matmiljö hemma med fokus på sånt du vill att ni äter ofta. Där kan t ex vaniljyoghurten gärna ingå, eftersom den uppenbarligen fyller en viktig funktion för ditt barn.

- Om du själv undviker någon mat av någon orsak - försök att inte göra så stor affär av det, eftersom barn är så lyhörda för var deras föräldrar = förebilder gör.


Med andra ord: keep up the good work! Jag tycker det låter som att du är på helt rätt väg.


Lycka till!

Hälsningar Sara Ask, leg dietist



Bild på Sara

Sara

Dietist @ KiddoKitchen

Reviews

Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!

Recension av Rebecca

Rebecca

Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!

Recension av Elvni

Elvni

Tack / Slutkörd pappa

Recension av Philip

Philip

Frågor

Är KiddoKitchen appen gratis?

Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.

Tar ni fram era recept själva?

Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.

Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?

Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.

Will an english version be released in the future?

Yes! Might take some time but stay tuned :)

Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?

Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!

Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?

Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.