KiddoKitchen

Fråga från Annelie

Ladda ner appen gratis för fler recept, artiklar och mer information.
KiddoKitchen på App StoreKiddoKitchen på Google Play

Min tjej har svårt med maten, hon är intresserad men vill gärna inte svälja maten. Det kastas mest å kladdas och spottas. Hon har fått smaksensationer sen 4 månader men ännu har det inte "släppt" med matbiten. Ofta behöver hon distraheras med nåt lock eller så för att hon ens ska öppna munnen men ofta så trycker hon ut maten igen.

Hon får ofta plocka med maten och kladda.

Är det "fel" att distrahera henne för att hon ens ska få mat? Har ni nå tips på vad vi kan göra? Känns som vi testat allt. Börjar känna oss stressade då bvc säger att vi ska börja fasa ut ersättningen men de går inte.. hon dricker inte ens välling.

Bild på Annelie

Annelie

Hej Annelie! Jag bad vår eminenta logoped Kajsa Lamm svara på din fråga ur sin synvinkel. Hon skriver så här:


Hej,


Du skriver inte hur gammal din flicka är, men jag baserar mitt svar på att hon är mellan 6 och 8 månader - eftersom jag tänker att du kanske blir stressad av att jämföra med andra barn som kommit igång med sitt ätande.

Att lära sig äta är en långsam process för en del barn, och snabbare för andra. Ni är på helt rätt väg när ni låter henne plocka och kladda och på sitt eget vis bekanta sig med maten. Munnen är barnets fönster mot världen, och en del barn är väldigt rädda om sin mun. Ibland förstår vi inte riktigt varför.


Det kan kännas viktigt att få barnet att ta in maten i munnen och svälja en liten bit, men en del barn behöver få känna sig extra trygga med att de klarar det innan de kan svälja bitar eller puré. Jag avråder från att försöka distrahera barn med leksaker eller mycket lock och pock, utan försök följa hennes signaler så mycket som möjligt. Beteende är alltid kommunikation - det betyder att när barnet vänder sig bort eller kniper ihop munnen så är det något som inte känns riktigt bra. Då måste vi respektera barnets signaler.


Som förälder behöver man vara modell för sitt barn, när det gäller såväl språk som ätande - och en hel del andra saker. Ett sätt att vara en tydlig modell för sig barn är att sitta mycket nära när man ska äta, och visa med öppen mun hur det ser ut! Låt barnet mata dig, hjälp den lilla handen på väg mot ditt ansikte och visa tydligt hur härligt det är!


Om din flicka inte kommer igång med ätandet inom kort, så tycker jag ni ska be om hjälp, på en logopedmottagning till exempel. Filma gärna lite av en vanlig måltid och visa BVC, så är det lättare för BVC-sjuksköterskan att förstå.


Varmt lycka till!

Kajsa Lamm, leg logoped

Bild på Sara

Sara

Dietist @ KiddoKitchen

Reviews

Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!

Recension av Rebecca

Rebecca

Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!

Recension av Elvni

Elvni

Tack / Slutkörd pappa

Recension av Philip

Philip

Frågor

Är KiddoKitchen appen gratis?

Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.

Tar ni fram era recept själva?

Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.

Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?

Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.

Will an english version be released in the future?

Yes! Might take some time but stay tuned :)

Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?

Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!

Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?

Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.