KiddoKitchen

Fråga från Jenny

Ladda ner appen gratis för fler recept, artiklar och mer information.
KiddoKitchen på App StoreKiddoKitchen på Google Play

Vad gör jag när sonen på 20mån rratar nästan allt i matväg från att ha ätit typ allt fram till ca 1års ålder? Rädd han får för lite näring vitaminer i sig.Han är super aktiv o aldrig still typ.Mer än när han sover middag 1 gång om dagen ca 1.5h. Detta är vad han äter se lista

Banan smörgås smör smörgåsrån joghurt pommes (en viss sort) köpta köttbullar ALL SORTS korv medwurst prickigkorv typNån gång går hemlaggad spagetti köttfärsås ner efter trugande med rivna morötter o krossade tomater vitlök o lök o grädde kryddor i.

Annars nån enstaka gång några pasta skruvar m ostsås på. Ev några nudlar. 2ggr har han ätit stekt ägg o en gång en liten krabbelur då han trodde de va kaka typ. Han dricker välling o vatten.

Men skulle man erbjuda kaka bulle choklad mumsar han glatt.

Gråter när vi sätter han vid matbordet o han ser de är mat.Ger ja han sås på läppen el annan mat skriker o gråter han. Så han får gå ner ja lägger alltid lite oasta ris potatis kött kyckling fisk grönsakker sås separerat o även testat blandar så han kan smaka själv sträller den så han kan när han vill ta när vi äternibland smakar han nåt men spottar ut.Va gör man???

Bild på Jenny

Jenny

Hej Jenny och tack för din fråga.

Det du beskriver är ganska vanligt i den ålder som din son är i, att de går från att glatt smakat på det mesta, till att bli mer neofobiska, eller picky som man också ibland säger. Finns en artikel här i appen om neofobi som du också kan läsa.

Så jag vill först säga att du inte är ensam om detta, många barn blir mer kräsna, det är självklart oerhört frustrerande och utmanande för en som förälder. Mycket tålamod krävs helt klart! Bra att veta är att om man pressar eller trugar så leder det till att barnet blir ännu mer ointresserad/får mindre lust att smaka. Att han vågar smaka och stoppa i munnen tänker jag är positivt, även om han spottar ut maten sen (barn i denna ålder kan ofta spotta ut maten). Det finns en annan artikel i appen: ”Ätsvårigheter”, där finns det också en del tips.


Då din son får välling ger det en hel del näring, faktum att det kan vara en bra grund just när barnet äter mindre varierat. Jag tycker också du kan lyfta detta med BVC och berätta om din oro, det kan vara värdefullt att få kontakt med en dietist eller logoped, för att få mer individuellt råd och stöd.

Mvh dietist Ylva


Bild på Ylva

Ylva

Dietist @ KiddoKitchen

Reviews

Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!

Recension av Rebecca

Rebecca

Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!

Recension av Elvni

Elvni

Tack / Slutkörd pappa

Recension av Philip

Philip

Frågor

Är KiddoKitchen appen gratis?

Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.

Tar ni fram era recept själva?

Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.

Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?

Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.

Will an english version be released in the future?

Yes! Might take some time but stay tuned :)

Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?

Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!

Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?

Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.