KiddoKitchen

Från 12 mån

Barnets utveckling

Matkrångel

Neofobi

Från att kanske ha mumsat i sig allt möjligt från broccoli till grytor som 1-åring har ditt barn plötsligt blivit mer skeptisk till mat.
Ladda ner appen gratis för fler recept, artiklar och mer information.
KiddoKitchen på App StoreKiddoKitchen på Google Play

Från att kanske ha mumsat i sig allt möjligt från broccoli till grytor som 1-åring har ditt barn plötsligt blivit mer skeptisk till mat.

Förklaringen stavas neofobi och de flesta barn går igenom denna fas, som börjar någon gång vid 1 1/2 - 2 års ålder och pågår till ungefär 6 års ålder. Det tros ha skyddat oss när vi levde som jägare/samlare och inte skulle stoppa vad som helst i munnen (som eventuellt kunde vara giftigt).

Barn kan behöva erbjudas samma mat många gånger innan de vågar smaka, det hjälper också om du som förälder själv äter av maten och på så sätt visar att den är ”säker” att äta. Försök gärna göra det lekfullt med mat, låt ditt barn vara med i köket, prata om hur maten ser ut och smakar.

Förskolan kan också vara en plats där barn har lättare att smaka ny mat, eftersom de kan ta efter sina kompisar men även pedagogerna.

Det kan också hjälpa att dela upp maten på tallriken, så att barnet tydligare ser vad som serveras. Man kan också ställa fram mat i olika skålar på bordet.

Servera gärna ny mat tillsammans med mat som du vet att barnet äter, om det är viktigt att barnet får i sig ordentligt med energi. Om ni äter något nytt och barnet knappt rör maten kan du erbjuda något mellis lite senare. Om du ofta erbjuder något annat vid samma måltid kan barnet vänja sig vid det och blir då inte utmanad att smaka.

Den neofobiska/picky fasen kan vara väldigt utmanade för dig som förälder, men håll ut och försök ta det med ro, det blir lättare med tiden.

Läs också gärna artikeln nedan:

Senaste artiklar

Reviews

Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!

Recension av Rebecca

Rebecca

Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!

Recension av Elvni

Elvni

Tack / Slutkörd pappa

Recension av Philip

Philip

Frågor

Är KiddoKitchen appen gratis?

Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.

Tar ni fram era recept själva?

Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.

Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?

Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.

Will an english version be released in the future?

Yes! Might take some time but stay tuned :)

Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?

Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!

Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?

Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.