KiddoKitchen

Från 4 mån

Bra att veta

Barnets utveckling

Guide vid matintroduktion

Vad innebär matintroduktion (“weaning” på engelska)?
Ladda ner appen gratis för fler recept, artiklar och mer information.
KiddoKitchen på App StoreKiddoKitchen på Google Play

Vad innebär matintroduktion (“weaning” på engelska)?

Jo det är när man försiktigt och successivt går över från bröstmjölk eller modersmjölksersättning till att barnet äter “vanlig” mat vissa måltider. Från fyra månaders ålder kan bebisar som är nyfikna få pyttesmå smakprov av vanlig mat. Innan fyra månader bör man inte introducera mat då bebisens matsmältningssystem ännu inte är redo, det finns heller inga fördelar med att börja tidigare än så.

Smakprover: Introduktion

Från fyra månaders ålder kan man om barnet är redo börja ge smakprover i puréform. Konsistensen ska vara lös puré eller löst mos eftersom barnet till en början inte kan tugga. Att lära sig äta är en träningssak, och i början kan tungan bara röra sig fram och tillbaka. Det innebär att maten ofta kommer ut ur munnen eftersom bebisen inte vet hur hen ska göra.

Glöm inte att det rör sig om smak i början, inte en hel måltid. Låt ett kryddmått vara riktmärke. Näringen som bebisen behöver kommer från bröstmjölk och/eller modersmjölksersättning. Tips är att göra egna puréer eller köp färdiga och frys sedan ner i iskuber så håller portionerna längre. Ploppa bara ut en och låt tina. Ett annat tips är att ge smakprover när barnet inte är för trött eller för hungrigt.

Lita också på din instinkt och när du tror din bebis är redo. Skulle din bebis putta bort skeden eller visa ointresse för mat, oroa dig inte, utan vänta en vecka eller två och försök igen.

Smakprover: Vad och hur ofta?

En smak per dag kan vara ett bra riktmärke! Annars kan man låta bebisen prova det man själv äter genom att stoppa ett rent finger i maten och låta smaka. Tips är att börja med grönsaker då frukt är lite mer lättintroducerat på grund av dess söta smak. Grönsaker är ofta mer beska i smaken och det är bra att introducera och vänja sig vid dem tidigt. Din bebis grimaserar med stor sannolikhet som respons på beska smaker, det behöver inte betyda att hen inte är intresserad, det är en naturlig reaktion i början på den typen av smak då din bebis är van vid den söta bröstmjölken eller bröstmjölksersättningen.

Ny forskning visar att det finns många fördelar att introducera och vänja sig vid de lite svårare smakerna då dessa ofta finns i många livsmedel som är bra för hälsan. Svårare smaker är till exempel beska smaker, som finns i till exempel blomkål, ärtor och lingon.

Från 6 månader: smakportioner

Från 6 månaders ålder kan du öka mängderna försiktigt, i ditt barns takt. Om du märker att din bebis blir väldigt förstoppad när mängderna ökas, dra ner lite på introduktionen samt prova att lägga till päronpuré eller katrinplommonpuré vilket kan fungera lösande för deras små magar.

Baby-led weaning (“BLW”)

Vissa väljer att hoppa över stadiet med mos och puré och går direkt till att ge bitar när barnet är runt sex månader. Baby Led Weaning (BLW), eller barnstyrd matintroduktion, är en metod som handlar om att barnet tidigt ska vara delaktig i sitt ätande. Genom att ge barnet mat som barnet kan hålla i själv, får barnet upptäcka maten med både händer och mun. Det gör också att barnet tidigt vänjer munnen vid olika konsistenser.

För att börja erbjuda mat i hela bitar är det viktigt att barnet kan sitta upprätt och hålla huvudet stadigt och att du anpassar matens konsistens, storlek och form till ditt barns förmåga för att minska risken för att hen sätter i halsen. Det är också viktigt att du håller ditt barn under uppsikt när hen äter.

Fördelar med BLW-metoden kan vara att barnet tidigt får träna på mer utmanande konsistenser och att äta själv, men det kan vara svårare för barnet att få i sig all näring, och det behövs mer studier kring metoden. Det kan finnas fördelar med att kombinera skedmatning/traditionell matning med att barnet får utforska maten själv.

Mat med tuggmotstånd: 6-8 månader

Från sex månaders ålder kan mer gryniga konsistenser introduceras. Från åtta månaders ålder behöver inte maten vara helt mosad längre utan det räcker ofta att finfördela maten eller att ge bitar som barnet kan försöka plocka själv. Att lära sig äta är en träningssak liksom att lära sig att krypa eller gå, och det är olika för olika barn gällande vilka konsistenser de klarar vid olika åldrar. Erbjud gärna olika konsistenser och lägg fram bitar som ditt barn kan plocka med själv, från ca nio månaders ålder är pincettgreppet mer utvecklat. Läs gärna vår artikel om oralmotorisk utveckling.

Måltidsdryck:

Det första året är vatten den bästa drycken att erbjuda i samband med mat. Mjölk kan konkurrera med järninnehållande mat, och kan ges som måltidsdryck först efter 1 års ålder. Det är både roligt och utvecklande att tidigt börja öva på att dricka i glas!

Våra tips för mer matglädje!

Familjemåltider – ät tillsammans när ni kan, det lär din bebis att måltider är sociala tillfällen när vi utöver att äta även umgås, det kan också ge en större nyfikenhet på mat.

Regnbågen – att servera färgrik mat gör att maten ser godare ut (”eat the rainbow”), utöver att det är bra ur ett näringsperspektiv.

Kladda och utforska! Låt gärna din bebis få större eller mindre bitar (beroende på ålder) av frukter eller grönsaker att utforska själv, de älskar att utforska och känna sig fram! Och låt dem bli kladdiga och undvik att torka för snabbt.

Barnet vet bäst! De flesta bebisar känner när de är nöjda. Följ din bebis signaler, tecken på att bebisar är mätta kan vara att de vänder bort huvudet, spottar ut sin mat, eller puttar bort skålen eller skeden.

Bästa tipsen:

  • Ta det i din bebis takt – det är lätt att jämföra, men varje bebis är unik och är redo för olika steg vid olika tidpunkter. Bröstmjölk/ersättning är deras primära näringskälla så det är inte bråttom
  • Nya smaker - ha tålamod, det kan ta flera tillfällen (10 gånger eller fler ibland!) innan ditt barn börjar gilla en viss råvara/smak. Att din bebis grimaserar behöver inte betyda att hen inte är intresserad.
  • Ju fler desto roligare – låt syskon, mormor, morfar, farmor, farfar eller kanske morbror eller faster erbjuda mat till din bebis.
  • Vardagshacks! Planera måltider, handla maten online, lär dig bra tricks och snabba lösningar, t.ex. frys in mat och gör storkok.
  • Omfamna kladdet – det är oundvikligt med kladdiga händer och kläder, det är ett tecken på att din bebis haft kul med maten / tecken på en rolig matstund.

Senaste artiklar

Reviews

Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!

Recension av Rebecca

Rebecca

Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!

Recension av Elvni

Elvni

Tack / Slutkörd pappa

Recension av Philip

Philip

Frågor

Är KiddoKitchen appen gratis?

Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.

Tar ni fram era recept själva?

Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.

Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?

Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.

Will an english version be released in the future?

Yes! Might take some time but stay tuned :)

Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?

Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!

Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?

Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.