KiddoKitchen

Bra att veta

Näringskoll

Stora inlägget om glass - hur man kan tänka? 🍦

Kanske funderar du över det här med glass nu på sommaren? Hur mycket som är rimligt att ge, om sorten spelar någon roll eller om det är något annat att tänka på?
Ladda ner appen gratis för fler recept, artiklar och mer information.
KiddoKitchen på App StoreKiddoKitchen på Google Play

Kanske funderar du över det här med glass nu på sommaren? Hur mycket som är rimligt att ge, om sorten spelar någon roll eller om det är något annat att tänka på?

Här får du lite glassig fakta! 🍨

Vi börjar med det viktigaste:

Barn behöver mycket näring samtidigt som deras behov av energi (kalorier) inte är så stort. Det betyder att det ryms mindre för dem än för oss vuxna av sånt som ger energi utan att bidra med näring, som godis, snacks och glass.

Det är alltså en fördel om glassen inte täcker så mycket av barnets dagliga energibehov, eftersom det leder till minskat utrymme för mat som ska bidra med näring.

Men om glassen innehåller ägg, grädde och bär – ger inte det näring?

Jo, en del. Men det blir mycket energi för lite näring.

Så här:

- 100 g glass (av grädde, ägg, socker och bär) motsvarar 30% av en 3-årings dagliga energibehov, men bidrar bara med några få procent av rekommenderat dagligt intag av näring, som kalcium, zink, C-vitamin, D-vitamin och protein.

- 100 g yoghurt däremot, motsvarar bara 5% av 3-åringens dagliga energibehov samtidigt som den bidrar med nästan 30% av den mängd kalcium barnet rekommenderas få i sig – och en massa annan näring 🥛

Nu står såklart valet sällan mellan yoghurt och glass, men poängen är att man missar många tillfällen att fylla barnet med näring om glass serveras ofta.

Särskilt om den är av det energirikare slaget 👆

Innebär det att isglass är bäst? 🍧

Om barnet bara äter någon enstaka glass i veckan spelar sorten inte så stor roll.

Men det kan ju lätt bli mer glass än så, särskilt på sommaren. Och glass är kanske inte det enda barnet äter bara för att det är gott.

Fördelen med isglass är att den inte tar så mycket av barnets energibudget, dvs den mängd man har att spela på när man fördelar mat och annat ätbart över barnets dag. Säg att din 3-åring får en Piggelin.

Den motsvarar bara 5% av det dagliga energibehovet (tar alltså bara 5% av energibudgeten), vilket innebär att det finns massor av utrymme kvar att fylla med mat som bidrar med näring.

I bästa fall har barnet även aptit för den maten när det inte ligger en stor glass i magen.

Hade 3-åringen i stället fått en Daimstrut hade den tagit nära en tredjedel av dagens energibudget - och mättat betydligt mer än isglassen, så att utrymmet för näringsrik mat hade blivit betydligt mindre.

Men återigen: är det bara vid enstaka tillfällen är det ingen fara. Det är det man gör ofta som har betydelse 🤷‍♂️

Men om man har ett barn som äter mat med god aptit även om det blir en hel del glass - behöver man ändå tänka så där? 😋

Ja, då är nog näringsintaget bra (och det är ju toppen!) – men samtidigt kan det lätt bli onödigt mycket energi. Att få i sig mycket energi låter kanske bra, men ett barn som får i sig mer energi än hen behöver går lätt upp för fort i vikt.

Hur stor roll spelar glassens sockerinnehåll? 🍭

Socker är ren energi utan någon näring, så visst har det betydelse. Plus att det blir en extra utmaning för tänderna. Samtidigt är det viktigt att inte stirra sig blind på sockerinnehållet.

Att byta den sockersöta glassen mot chips kommer inte vara bättre, även om chipsen inte skulle innehålla något socker.

Men hur nyttigt är det egentligen med glukos-fruktossirap, surhetsreglerande medel och annat skumt som finns i isglassarna? 🤔

Visst, det är inget kroppen behöver. Men så länge isglassen inte innehåller något som barnet är allergiskt mot kommer det inte vara farligt 🚫

Samtidigt kanske det känns fräschare att varva den köpta glassen med hemgjord isglass ibland? Mixa t ex jordgubbar med äppeljuice, eller mango med apelsinjuice och frys in i silikonformar 🌈

Ungefär hälften bär/frukt, hälften juice brukar vara bra proportioner. Superfin färg blir det också! Och underbart läskande, kanske för dig också? 🍓

Senaste artiklar

Reviews

Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!

Recension av Rebecca

Rebecca

Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!

Recension av Elvni

Elvni

Tack / Slutkörd pappa

Recension av Philip

Philip

Frågor

Är KiddoKitchen appen gratis?

Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.

Tar ni fram era recept själva?

Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.

Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?

Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.

Will an english version be released in the future?

Yes! Might take some time but stay tuned :)

Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?

Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!

Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?

Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.