KiddoKitchen

Från 12 mån

Bra att veta

Picky eating/matkräsenhet hos barn

Picky eating/matkräsenhet brukar beskrivas som att barnet har en ovilja att äta, både bekant och obekant mat. Som förälder är det vanligt att känna oro och det kan bli utmanande och påverka måltider och relationerna i familjen. Picky eating är vanligast i förskoleåldern. Här kommer några tips på hur du kan tänka som förälder:
Ladda ner appen gratis för fler recept, artiklar och mer information.
KiddoKitchen på App StoreKiddoKitchen på Google Play

Picky eating/matkräsenhet brukar beskrivas som att barnet har en ovilja att äta, både bekant och obekant mat. Som förälder är det vanligt att känna oro och det kan bli utmanande och påverka måltider och relationerna i familjen. Picky eating är vanligast i förskoleåldern. Här kommer några tips på hur du kan tänka som förälder:

Ibland är minskad aptit en del av förklaringen

Efter att de första två åren i livet haft en kraftig tillväxtspurt, så sjunker barns tillväxthastighet efter två års ålder, vilket brukar ge lägre aptit än tidigare. Aptiten hos barn kan också variera från dag till dag, samtidigt som många barn i förskoleåldern har en neofobisk period (då de har svårt för att prova ny mat).

Lita på ditt barn

Försök att inte bedöma eller värdera mängden ditt barn äter, barn äter olika mycket vid olika måltider och olika dagar. Uppmuntra gärna ditt barn att känna efter själv när hen är mätt, och undvik att försöka få ditt barn att äta "lite till". Ibland är det väldigt svårt att släppa kontrollen, men det är nästan a och o då kontroll över barnets ätande får motsatt effekt. Tänk att du ansvarar för vad som serveras och när, och barnet för om och hur mycket hen vill äta. Tänk gärna på språkbruket vid måltiderna, och undvik värderande ord som ”mycket”, ”lite”, ”bra” eller ”dåligt”

Försök byta fokus vid måltiden

Om du har lätt att fokusera på vad och hur mycket ditt barn äter, kan ett tips vara att flytta fokus till ditt eget ätande. Om du tidigare suttit närmare ditt barn (för att t. ex. mata ge den där extra skeden eller för att ha ”full koll”) kan du kanske flytta lite längre ifrån. Försök byta fokus och se matstunden som en stund när ni umgås och pratar.

Har du några tips på vad som hjälpt er? Skriv gärna i kommentarfältet nedanför!

Läs också gärna våra artiklar om neofobi och ätsvårigheter:

Senaste artiklar

Reviews

Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!

Recension av Rebecca

Rebecca

Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!

Recension av Elvni

Elvni

Tack / Slutkörd pappa

Recension av Philip

Philip

Frågor

Är KiddoKitchen appen gratis?

Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.

Tar ni fram era recept själva?

Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.

Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?

Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.

Will an english version be released in the future?

Yes! Might take some time but stay tuned :)

Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?

Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!

Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?

Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.