Övervikt och obesitas hos barn har ökat de senaste åren. Det finns skyddsfaktorer som kan minska risken och vanor som också kan hejda en ökande vikt:
VÄLJ VATTEN
Minska söt dryck - välj vatten! Söta drycker ökar risken för karies och övervikt. Det innefattar både läsk, saft och juice. Välj hellre färsk frukt istället för juice. Skippa också gärna söt yoghurt och drickyoghurt, och satsa på naturella varianter.
BEGRÄNSA SKÄRMTIDEN
Många timmars skärmtid kan öka risken för övervikt och obesitas. Enligt WHO ska barn under 2 år inte ha någon skärmtid alls, och barn 2-4 år max 60 minuter/dag. Låt inte heller barn äta framför skärmen, det gör det svårare att känna mättnad. Kom gärna överens om regler för skärmtid om det lätt drar iväg.
ÄT REGELBUNDET
Ät regelbundet frukost, lunch och middag. Barn behöver också ofta mellanmål, 1-3 per dag. Regelbundna måltider hjälper barnet att känna igen hunger och mättnad. Här är du som förälder en viktig förebild, hoppa inte själv över måltider utan ät gärna tillsammans med ditt barn :)
Om ditt barn är glad i mat och kan äta stora portioner, kan mellanmålen gärna vara mindre, en frukt till exempel.
BEGRÄNSA ENERGIRIK OCH NÄRINGSFATTIG MAT
Begränsa fett- och sockerrika livsmedel som samtidigt är näringsfattiga, såsom kakor, glass, godis, choklad, fikabröd, kex, energibars, bakelser, snabbmat.
ÄT GÄRNA
Näringsrik mat som: grönsaker, frukt, fullkornsprodukter, rotfrukter, fisk, nötter, bönor och linser och naturell yoghurt. Dessa kopplas till hälsa och har högt innehåll av fibrer, protein och vitaminer och mineraler, bra näring helt enkelt!
HA TYDLIGA RAMAR
Bestäm hur ofta ni som familj äter godis, glass och snacks. Och det är inget måste att ha fredagsmys med chips varje fredag och lördagsgodis varje lördag. Om barnet säger ”men det får min kompis ” kan du svara ”i vår familj gör vi inte så”. Och stå på dig, det lönar sig i längden att ha tydliga ramar, dessutom mår barn bra av det.
RÖRELSE EN SKYDDSFAKTOR
Att röra på sig regelbundet kan förebygga sjukdomar som diabetes, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar. Som förälder är du en viktig förebild. Gå gärna med ditt barn till förskolan/skolan. Gör saker på helgen som innefattar rörelse, som att gå till parken, ta en skogspromenad, cykelutflykt m.m. Låt gärna vagnen stå ibland och låt ditt barn gå själv, runt 3 års ålder kan vara en bra tid att sluta med vagn.
WHO:s rekommendationer för fysisk aktivitet
Barn under 1 år: vara aktiva flera gånger om dagen
Barn 1-4 år: minst 180 min/dag
Barn 5-17 år: minst 60 min/dag
Jag älskar KiddoKitchen! Det är så enkelt att hitta recept som passar min familj. Jag har aldrig varit så glad över att laga mat!
Rebecca
Hjälpsam app i vardagen! När man ska hålla reda på exakt allt så är det skönt att ha en guide för mat. Barnen har hittills älskat alla recept (och vi med för den delen). Bra med information och att man kan ställa frågor direkt till dietist också, uppskattas!
Elvni
Tack / Slutkörd pappa
Philip
Är KiddoKitchen appen gratis?
Ja, appen är helt gratis och går att ladda ner på både iOS och Android.
Tar ni fram era recept själva?
Vi har tagit fram ca 90 % själva och 10 % med hjälp av en konsult. Samtliga recept är validerade av vår barndietist.
Måste jag skapa konto för att få tillgång till appen?
Nej, det går fint att registrera dig som gäst. Vissa funktioner kräver dock konto så vi rekommenderar naturligtvis det.
Will an english version be released in the future?
Yes! Might take some time but stay tuned :)
Till vilka åldrar på barn riktar sig appen?
Från 4 månader till ca 7 år. Vi har dock även vuxna utan barn som älskar våra recept!
Till vem vänder man sig om man är intresserad av att samarbeta med KiddoKitchen?
Kul! Maila [email protected] så ser vi vad vi kan sno ihop.